1 d’abr. 2016

Poètica del pensament. Octavio Paz llegit en clau Panikkariana


El dimecres passat, a la Biblioteca UdG del Barri Vell, en el marc de les Lectures del Fons Raimon Panikkar que organitzem des del Seminari Raimon Panikkar de Pensament Intercultural, vaig conduir una sessió que portava per títol Poètica del pensament. Octavio Paz llegit en clau Panikkariana.

La idea era entrar dins l'obra d'Octavio Paz a través dels llibres d'aquest autor que tenia Raimon Panikkar a la seva biblioteca personal, i endemés, posar de costat poemes i textos de l'un i de l'altre per a comparar el seu pensament.

He compartit en un PDF el document-guió que vaig fer servir durant la sessió. Hi trobareu bibliografia, enllaços a vídeos de converses entre el poeta i el filòsof, poemes i fragments de textos d'ambdós autors, un enllaç a un vídeo-poema, i algunes troballes que he fet dins dels llibres de Paz que tenia Panikkar (dedicatòries, comentaris, pensaments, poemes, etc.). És un treball inacabat, que si s'estirés podria esdevenir fàcilment una tesi (o unes quantes).


«El hombre se acerca, por medio de la poesía, con más rapidez al filo donde el filósofo y el matemático vuelven la espalda en silencio.»
Federico García Lorca, parlant sobre el Romancero gitano.

Imatge: Caminant damunt un mar de boira, Caspar David Friedrich, 1818.