10 d’abr. 2016

La Phillips Collection a Barcelona


El 2005 vaig fer el meu primer viatge llarg tot sol. Vaig a anar als Estats Units per fer una xerrada al Goddard Space Flight Center de la NASA, din d'un congrés d'Intel·ligència Artificial. Va ser poques setmanes abans de fer un altre viatge que em marcà molt més, la primera estada de voluntari a l'Índia.

Una de les coses que vaig fer a Washington DC (el congrés era ben a prop, a Greenbelt) fou visitar la Phillips Collection, el primer museu d'art modern dels EUA. Ho recordo molt bé, perquè per primera vegada em vaig enfrontar cara a cara amb un Modigliani o un Rothko. Són els dos artistes que recordo millor d'aquella visita, perquè em van impactar profundament (el primer per com pintava les mirades, el segon per com pintà la vacuïtat). L'art ja m'interessava molt, però aquell museu em va fer entendre que és completament diferent veure obres en un llibre (que és com jo les coneixia) o veure els originals, a mida real i penjats en una paret davant teu. Des de llavors els museus d'art (especialment art modern) s'han convertit en un ritual que no pot fallar mai quan visito una nova ciutat, i per sort n'he pogut visitar i re-visitar molts en els meus viatges.

La Phillips Collection té una col·lecció permanent espectacular, amb quadres que abasten un període de més o menys dos-cents anys. Conté obres de Paul Cézanne, Edgar Degas, Henri Matisse, Georgia O'Keeffe, Pablo Picasso, Mark Rothko, o Vincent van Gogh, entre molts d'altres.

Fins el 19 de juny al CaixaForum Barcelona es poden veure una seixantena d'obres de la Phillips Collection, de 44 artistes impressionistes i moderns. Jo ja hi he anat i segur que hi torno abans que se l'emportin.

Amedeo Modigliani 
Elena Povolozky, 1917
Oil on canvas

Mark Rothko 
Untitled, 1968
Acrylic on paper