26 de gen. 2016

Parikrma Festival of Science


Abans de marxar de Bangalore (ara ja estic a Shanti Bhavan) vaig tenir l’oportunitat de visitar el Parikrma Festival of Science. Un esdeveniment de 3 dies on participen 200 nens i nenes d’una quarantena d’escoles de Bangalore. 

És un format interessant, diferent de les típiques fires de la ciència. El lloc on es celebrava encaixava molt bé: el Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Research. Es tracta d’un campus amb diferents instituts de recerca. Una mena de parc científic amb unes instal·lacions que no tenen absolutament res a envejar a les de llocs similars d’Europa o Estats Units.


Els nens treballaven dividits en grups (massa nombrosos des del meu punt de vista), i participaven en xerrades plenàries, visites a instal·lacions, actuacions, tallers hands-on, a més d’haver de desenvolupar uns treballs i projectes durant aquells tres dies. 

El tema d’enguany era l’energia. Del dia que jo hi vaig anar, em va agradar especialment una xerrada sobre l’estalvi energètic. Tots els nens havien dut la factura de la llum de casa seva, van aprendre a analitzar-la, i a calcular unitats d’energia consumides per persona i mes, tenint en compte l'ús dels electrodomèstics i llums que tenen a les cases. La gràcia és que els grups tenien barrejats nens de diferents escoles, de manera que els infants de Parikrma compartien equip amb nens d’escoles privades de la ciutat. Les diferències entre unitats d’energia consumides pels nens dels slums i els nens de famílies riques eren brutals. Una altra diferència és que uns feien els càlculs amb llapis i paper i els altres amb un Iphone.

La meva sincera felicitació a Parikrma Humanity Foundation per una iniciativa molt gran, que porta molts mesos de planificació i que va funcionar com un rellotge!

Ah, i vaig poder fer una passejada en un rickshaw elèctric que funciona amb plaques solars! :)