6 de set. 2014

10 coses de Nova York que et podries perdre (però no hauries)


Alguns apunts de la meva tercera visita a Nova York.

Ok, ja heu vist tot allò que se suposa que s’ha de veure a Nova York, i voleu una mica de tranquil·litat. Doncs començo amb tres llocs de Manhattan, súper tranquils, on us podreu asseure a llegir lluny del bullici de la ciutat.

1.- Conservatory Garden


El Conservatory Garden és l’únic “jardí formal” de Central Park, ja que tota la resta del parc intenta imitar les formes de la natura. És un lloc preciós i molt tranquil, ja que no hi poden entrar ni les bicis ni els corredors del parc. El trobareu a la 5ª Avinguda, entre els carrers 104 i 105.

 2.- Jardins de St. Luke in the Fields


Es tracta d’uns jardins privats d’una església del segle XIX, però oberts al públic. Un veritable oasi enmig de la ciutat. Només hi sol anar gent local, per llegir o menjar tranquil·lament un sandwich. Els trobareu al 487 del carrer Hudson, prop del West Village.

3.- Teardrop Park


Amagat i bastant difícil de trobar, però val la pena fer l’esforç. L’estètica està molt cuidada, i l’enclavament entre els edificis el fa un lloc molt especial. Ideal per llegir una estona, com els altres dos llocs anteriorment citats. Està a prop del World Trade Center. S’hi pot entrar per Warren St., entre North End Avenue i River Terrace.

En quant a museus d’art, si ja heu anat al MOMA, al Metropolitan, al Guggenheim i al PS1 de Brooklyn, us recomano una visita molt més tranquil·la: la Frick Collection.

4.- The Frick Collection


La col·lecció està situada en la que fou residència del magnat de l'acer Henry Clay Frick (1 East 70th Street). Està considerat un dels museus "petits" més destacats dels Estats Units, i compta amb una col·lecció de pintures d'antics mestres de gran qualitat, repartida en 16 galeries. Hi trobareu obres de Tiziano, El Greco, Goya, Velázquez, van Dyck, Rembrandt, o Vermeer, per citar-ne alguns.

Continuant amb museus, és possible que hagueu visitat l’immens Metropolitan, però la majoria de gent no descobreix el bar que hi ha al terrat.

5.- Roof Garden Café. The Metropolitan Museum of Art


De fet, si el col·loco en aquesta llista no és pel bar, que no té res d’especial, sinó per les vistes que hi ha des del terrat del Metropolitan. Una visió del Central Park espectacular. Està al cinquè pis i s’hi accedeix únicament per un ascensor des de la galeria d’escultura europea.

I ara, una experiència divertida, a l’aire lliure, i que durarà com a molt 10 minuts.

6.- Escacs a Washington Square o Union Square


Nova York és una de les millors ciutats del món per jugar a escacs al carrer. El lloc més emblemàtic és Washington Square, però alguns jugadors habituals s’han mudat a Union Square. Val la pena senzillament veure-ho, perquè hi ha jugadors de partides ràpides realment molt forts. I si us agraden els escacs, per suposat que podeu fer una partida. Segurament us costarà $5, que podeu convertir en 10 si guanyeu (poc probable, eh). Les partides solen ser de 5 minuts cronometrats per cada contrincant.

Seria difícil fer una llista de recomanacions de Nova York sense mencionar llocs per menjar. Vet aquí alguns que he descobert en la meva tercera visita.

7.- Katz’s Delicatessen


És un restaurant al 205 de Houston Street, al Lower East Side de Manhattan. És un lloc molt autèntic, fundat el 1888, i molt conegut sobretot pel seu pastrami i els seus hot dogs. Racions gegants de menjar a uns preus molt assequibles. Com a anècdota, és el restaurant on la Meg Ryan fingeix un orgasme a la pel·lícula When Harry met Sally.

8.- Joe Jr. Restaurant


És un lloc petit, a la zona de Gramercy (167 3rd Avenue). No hi trobareu turistes. Hi podeu esmorzar, dinar o sopar. Ràpid, i una relació qualitat-preu excel·lent. Un restaurant sense grans pretensions, però amb un clientela molt autèntica, un staff hispà simpàtic i que veus que s’ho passen bé treballant, i un menjar molt bo. Probablement no serà la millor hamburguesa de Nova York, però és un old-school NYC restaurant que val la pena visitar!

9.- Luck Thai


Aquesta va ser la meva primera experiència en un restaurant tailandès. Vaig menjar una amanida, una sopa i uns noodles boníssims. El restaurant és molt petit i està a la zona de Park Slope de Brooklyn (386 5th Ave, Brooklyn). L’àrea és molt agradable per passejar, en un ambient completament diferent de Manhattan. A més, està relativament a prop del Prospect Park, que és súper recomanable!

I ja per acabar, perquè no afegir una passejada per la Universitat de Columbia?

10.- Columbia University


El campus principal està als Morningside Heights (116th St & Broadway). Un simple passeig mirant els edificis i les nombrosíssimes escultures que hi ha entre ells us resultarà molt agradable. A destacar la imponent estàtua d’Atenea davant la biblioteca, o la reproducció del pensador de Rodin just a fora del Philosophy Hall. Sobretot no perdre’s la Revson Plaza, on hi ha vàries escultures fantàstiques, com la Live Force de David Bakalar (sobre aquestes línies).