22 de jul. 2014

La tecnologia canvia les persones?


Fa uns dies vaig veure aquesta fotografia en un tweet d'en Howard Rheingold. És suggeridora, però també una mica tramposa. D'alguna manera, la foto acompanyada de la pregunta Does technology change people? vol contestar als que diuen que la tecnologia ens aïlla, ensenyant que abans també ens aïllàvem, però d'altres maneres, i que en realitat no hem canviat tant el nostre comportament.

Però el nostre comportament sí que ha canviat. A la foto de dalt sabem que tots estan llegint el diari, mentre que a la foto de baix no tenim ni idea de què estan fent. Potser estan mirant notícies, com els de dalt, però segurament molts estan comunicant-se amb altres persones, jugant contra algú, cercant informació, escoltant música, o deixant un comentari en una xarxa social. La tecnologia no ens ha aïllat sinó que ens ha permès connectar-nos d'altres maneres.

El que queda clar en les dues imatges és que a poques persones els agrada estar a soles amb els seus pensaments. I en això sí que sóc crític amb la tecnologia, perquè cada vegada dediquem menys temps a meditar amb profunditat, a soles. Només cal agafar qualsevol tren per veure que hi ha un percentatge molt petit de persones que no tinguin un mòbil/portàtil/llibre/revista/ebook... a les mans. Fa uns anys, la proporció de gent que estava sense fer res al tren, simplement pensant, era molt més gran. Això evidentment té moltes lectures (positives i negatives) i també conseqüències. No m'ha sorprès gens que hi hagin estudis que diuen que la majoria de gent prefereix qualsevol acció abans que pensar. Val a dir que quan llegim, juguem, o parlem, també estem pensant, òbviament, però faig èmfasi en l'estar a soles amb els pensaments.

Aquesta por a pensar, lligada a (o retroalimentada per) la infantilització cada cop més aguda de la cultura, sincerament no em sembla que ens pugui dur a cap bon port.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Mi sensación es que aunque tenemos herramientas muy potentes, sólo las utilizamos para perder el tiempo con banalidades.

De todos modos no me sorprende, es lo que quieren las supra organizaciones que dominan nuestro destino.

Te recomiendo que te informes sobre el 'Instituto Tavistock', te darás cuenta que somos ratoncitos dentro de una rueda en una jaula .con una

Eduard Muntaner Perich ha dit...

Creo que no se ha de generalizar, no siempre perdemos el tiempo. El problema es que generalmente usamos la tecnología sólo como usuarios/consumidores. Hay que fomentar que empecemos a usarla también como creadores/productores.

Lo del Instituto Tavistock me parece una teoría conspiranoica en toda regla. Rumores y rumores, fundados en teorías semi-esotéricas y en unos cuantos bestsellers. Con eso no quiero decir que no seamos ratoncitos en una jaula, sino que quien nos tiene enjaulados no es ningún instituto malvado, sino un sistema econòmico global que permite que unas pocas corporaciones transnacionales controlen más de la mitad de la riqueza del planeta.