13 de febr. 2014

Ex-alumnes compromeses. La injustícia d'Ejipura


Últimament he tingut molts motius per sentir-me orgullós dels meus ex-alumnes de Shanti Bhavan. La última notícia que m'arriba de l'escola n'és un altre exemple.

Quan al juliol vaig treballar al barri de Koramangala, a la ciutat de Bangalore, cada dia passava pel davant de l'slum d'Ejipura, una zona immensa on centenars de famílies vivien en barraques fetes de llauna i plàstics. La majoria d'homes que hi viuen són peons de construcció en obres mastodòntiques d'aquesta ciutat descomunal. Les dones molt sovint són treballadores domèstiques a casa de famílies de classe mitja/alta.

Fa poc el govern va decidir que tota aquella comunitat havia de marxar, perquè en aquell terreny s'ha de construir un gran centre comercial i apartaments de luxe. El resultat és que totes aquelles famílies, que ja vivien miserablement, ara han de viure al carrer perquè no tenen cap altre lloc on anar.

La Shilpa, la Chaithra i la Kavitha, ex-alumnes meves de Shanti Bhavan, estudien ara en una universitat que està al barri de Koramangala, molt a prop d'Ejipura, i al veure aquella situació es van posar en contacte amb l'Abraham George, el fundador de l'escola on elles van crèixer des que tenien quatre anys, i plegats van organitzar un pla per ajudar a les famílies, tot recollint material útil per aquella gent, com per exemple mantes, espelmes, articles d'higiene personal o menjar (han fet un hort a l'escola que dedicaran exclusivament a verdures per la gent d'Ejipura). Són mesures assistencials, que no solucionen el problema de dormir al carrer, però això no les fa menys importants ni necessàries.

La veritat es que veure que aquestes noies, per iniciativa pròpia es mouen per intentar ajudar a les famílies d'Ejipura (de fet, molt semblants a les seves pròpies) m'omple d'alegria.

En totes les meves xerrades i presentacions sempre parlo de convertir el nens i les nenes en agents del canvi, doncs bé, aquest és un exemple fantàstic de com tres noies que han estat les primeres de les seves famílies en rebre una educació, s'han compromès per canviar les coses davant d'una injustícia que han detectat al seu entorn. Súper orgullós d'elles!

Aquí un article que ha escrit la Shilpa (a la foto, amb gent de la comunitat d'Ejipura) sobre el tema.

1 comentari:

najoana ha dit...


Boníssima iniciativa !

no m'estranya que et sentis orgullos d'elles !