26 de gen. 2014

El meu granet de sorra a la biografia d'Octavio Paz


Ahir mentres buscava una foto d'Octavio Paz per il·lustrar l'apunt on vaig compartir el seu poema Silencio, vaig topar amb la primera de les fotos que hi ha sobre aquestes línies. El llibre d'on provenia l'etiquetava com "Octavio Paz en un templo budista, probablemente en Sri Lanka". Immediatament vaig recordar la imatge del Buda que es veu al fons i buscant entre les fotos del meu viatge de l'estiu del 2012, vaig trobar la segona fotografia que podeu veure aquí dalt.

Buscant la foto de Paz al buscador d'imatges de Google, vaig trobar altres pàgines web i articles que la publicaven, alguns dient que era l'Índia i altres dient que era el temple de Gal Vihara a Polonnaruwa, Sri Lanka. Ambdues referències són incorrectes, el temple en qüestió és el Polonnaruwa Vatadage, construït pel rei Parakrambahu (1164-1196), i que durant molts anys va guardar la relíquia més important de Sri Lanka, una dent de Buda, que actualment roman en un temple de la ciutat de Kandy. El temple té una estructura clàssica en l'arquitectura budista de Sri Lanka, amb una dagoba (estupa) de rajols al centre, i quatre estàtues de Buda al voltant, senyalant els punts cardinals.


Durant la cerca també vaig trobar aquesta altra foto de Paz. En aquest cas sí que és el temple de Gal Vihara, també a Polonnaruwa. Suposo que d'aquí la confusió, i que els biògrafs suposessin que es tractava de fotos del mateix temple. Les fotos per cert són del 1967.

No crec que cap expert en Octavio Paz passi mai per aquest blog, però per si un cas, aquí queda fet l'aclariment :)