22 de des. 2013

Jocs de taula tradicionals a l'Índia


Jocs tan populars mundialment com els escacs o el parxís tenen els seus orígens a l'Índia. L'univers dels jocs de taula tradicionals indis és immens. Un dels últims dies que vaig passar a Bangalore l'estiu passat, vaig visitar la botiga Kavade, on venen jocs tradicionals fets amb materials naturals, i on organitzen tallers per ensenyar a jugar a alguns jocs, que malgrat que en molts pobles encara es practiquen, a les ciutats ja s'han perdut.

Jo em vaig comprar dos jocs clàssics: el pagade i l'aadu puli attam.


El pagade és un joc molt semblant al parxís, i segurament és van originar al mateix temps. El nom és en Kannada (en Tàmil es diu dayakattam, i en Hindi es diu chaupad). L'epopeia índia del Mahabharata (400 aC) ja menciona el joc quan explica una partida dels Pandavas contra els Kauravas. El joc apareix en moltes representacions, com la de sobre aquestes línies, on Shiva juga contra Parvati. És un joc de 2 a 4 persones, on uns peons competeixen en una cursa sobre un tauler en forma de creu. El moviment dels peons es controla amb el llançament de dos daus especials coneguts com daala o daayam, uns cuboides llargs on les quatre cares llargues tenen els números 1, 3, 4 i 6.


L'aadu puli attam, que en Kannada vol dir el joc de les cabres i els tigres (en Tàmil, Adu Huli; i en Telugu, Puli-Meka), és un joc de raonament abstracte (com els escacs o les dames) però amb una peculiaritat molt interessant, i és que és assimètric: un jugador controla tres tigres i l'altre, quinze cabres. Pertany a una família de jocs molt estesos per tot Àsia (com per exemple el Bagh-Chal del Nepal, o el joc de les vaques i els lleopards a Sri Lanka). L'aadu puli no és només assimètric en relació a les peces que controlen els jugadors, sinó que el taulell de joc també és assimètric, fet que el converteix en un joc especialment curiós. L'objectiu de les cabres és immobilitzar els tigres, mentre que l'objectiu dels tigres es eliminar un mínim de sis cabres.