8 de des. 2013

Arbre endins


Em van quedar moltes coses pendents d'explicar de la setmana que vaig passar a San Francisco el juny passat. Un cop acabat el DML Summer Institute vaig estar el cap de setmana amb uns amics que viuen a SF, en Manel i la Siobhan, i un dels llocs on em van dur va ser al Muir Woods National Monument, que és un parc natural que en gran part és un bosc primigeni de Sequoies (Coast Redwood). Es tracta d'arbres de dimensions gegantines, arribant alguns als 100 metres d'alçada, i que poden viure més de mil anys. 

A la foto de dalt podeu veure la secció d'un arbre caigut el 1930. És calcula que va néixer cap a l'any 900, i com veieu, en els seus anells hi han marcats alguns fets històrics significatius que es van produir durant la seva vida, com per exemple la construcció per part dels azteques de la ciutat de Tenochtitlan l'any 1325. La veritat és que dóna una mica de vertigen passegar-se pel mig d'un bosc on molts arbres ja portaven vivint uns quants segles quan Colom arribà a Amèrica. Senzillament impressionant.
Com a anècdota, sapigueu que aquests boscos de sequoies del nord de Califòrnia van ser l'escenari on es va rodar les escenes d'Endor en El retorn del Jedi. Endor era la lluna on vivien els Ewoks.