3 de jul. 2013

Parikrma Centre for Learning


Just abans de marxar a l'Índia els meus plans van canviar una mica, perquè els directors de l'escola de Bagepalli on havia d'anar abans de fer l'estada a Shanti Bhavan, han marxat a ajudar com a voluntaris a l'estat de Uttarakhand, on hi ha hagut fortes inundacions degudes als monsons. Així que tot i que visitaré Bagepalli, no m'hi quedaré tants dies com estava previst, i en comptes d'això he aprofitat per conèixer altres projectes que tenia pendents.

Tinc molt clar que la manera d'aprendre a fer-ho millor en els meus projectes és veure'n d'altres. Així que avui us presento la Parikrma Humanity Foundation, una fundació que té quatre escoles a Bangalore que donen una educació integral i gratuïta a nens i nenes dels slums de la ciutat.

El projecte m'ha recordat molt Shanti Bhavan, en quant a la filosofia i la visió holística de l'educació, però aquí treballen amb molts més nens perquè són quatre escoles, i a més aquestes estan situades enmig dels slums d'on provenen els infants. Per tant donen resposta a un altre tipus de probresa, la urbana.

M'agrada el detall que a les escoles de la fundació en diuen centres for learning, un matís que és important, perquè fixeu-vos que les nostres són centres d'ensenyament. Sembla una tonteria però no ho és.


De moment he visitat l'escola que tenen a Koramangala, al sudest de Bangalore. Les fotos que veieu en aquest post són totes d'allà. He conegut a la directora del centre, a la fundadora de la fundació, i a uns quants mestres i voluntaris. El tour per l'escola me l'han fet dues nenes de 9è (a la foto), que m'han ensenyat totes les classes i espais. Tota l'escola està pintada per dins i per fora amb motius artístics, i realment causa un impacte visual enmig de l'slum on està situada (fixeu-vos amb la bonica entrada del centre).


Demà visitaré un altre dels centres de la fundació, i la setmana vinent a partir de dilluns començaré a fer algunes activitats amb ells, així que ja us en tornaré a parlar. La sensació general, després de veure la seva aposta per la innovació educativa en les zones més desfavorides, és que pot ser una molt bona organització per participar en el projecte pilot del Inventors4Change, una iniciativa que ja us explicaré amb detall un altre dia.