6 de maig 2013

S'estan carregant l'educació


Probablement va essent hora de recuperar la faceta més activista d'aquest blog, que ha quedat força diluïda d'un temps ençà. En general sóc més partidari de concentracions i mobilitzacions que no pas de la vaga com a acció de protesta en sí mateixa (crec que hi hauria formes molt més creatives de protesta, adaptades als temps que vivim), però és cert que quan llegeixo les convocatòries de vaga educativa del proper 9 de maig, realment no puc estar-hi més d'acord.

És una vergonya el que s'està fent a l'educació a Catalunya i a Espanya, en tots els nivells. Per citar només algunes coses que estan passant: reduccions de plantilles, rebaixes dels salaris, augment de càrregues de treball, precarització de condicions laborals, externalització de serveis, aturada de finançament de programes, increment de ràtios, tancament d'escoles, reducció de beques, augment de taxes, etc.

Coneixo més bé el tema de la universitat, perquè hi treballo, però des de fa dos anys i mig estic tot el dia en contacte amb escoles i instituts, i també veig les coses que hi passen.

I no, la crisi no és excusa. Les polítiques d'austeritat, que semblen ser el pensament únic que regeix els nostres governants, han demostrat sobradament ser un gran fracás, danyant l'economia, l'estat del benestar, i impedint la recuperació econòmica.

En l'educació, la cirereta ha estat la llei orgànica per la millora de la qualitat educativa (LOMCE), que ja no és una qüestió de retallades, sinó d'ideologia retrògrada, i que suposa un retrocés en plantejaments pedagògics, empitjora la democratització del sistema educatiu, dinamita el model d'immersió lingüística, espanyolitza el sistema educatiu, torna a posar una assignatura de religió avaluable, dóna tractes de favor a les escoles concertades...

Per tot això, trobo molt lògic que el proper 9 de maig professors, alumnes, pares i mares convoquin de forma conjunta (per primera vegada a Espanya), una vaga educativa que inclou totes les etapes: des de l'escola bressol fins a la universitat.

 

3 comentaris:

kukafera ha dit...

No podria estar més d'acord! Espero que la meva escola tanqui barraca dijous!

Marta Miquel ha dit...

Estan probant de cremar mestres, masificar aules, disminuir continguts i valors per tenir un poble ignorant sotmès. I no solsament amb l'escola, ho estan fent en tots els ambits.
Ens hem de posar en peu i defensar el que tans anys va costar d'aconseguir.

Ferran ha dit...

Desconeixia aquesta convocatòria per demà i la celebro enormement, com no podia ser d'una altra manera. Només espero que TOTHOM sigui conscient del que hi ha en joc i no surtin al carrer NOMÉS els directament afectats (això ho dono per descomptat... en principi), sinó absolutament tothom: el que ens estem jugant ens afecta a TOTS.