16 d’abr. 2013

Llegir i veure el Ramayana


Fa uns mesos vaig rellegir-me el Ramayana de Valmiki en una edició de luxe de l'editorial Atalanta (2010) que us recomano moltíssim. Com molts ja sabreu el Ramayana és un text sagrat de l'Hinduisme que narra en clau epopeica i mitjançant 24.000 versos, les aventures de Rama (un avatar del déu Vishnú) per rescatar la seva esposa Sita i vèncer el dimoni Ravana. Es creu que l'origen de l'obra data del segle III aC, i la versió més coneguda és la del poeta Valmiki.

Tot i que ja sabia que el meu amic Rikki estava preparant una adaptació teatral de l'obra en català amb el Jove Calassanç Teatre, va ser una sorpresa quan fa unes setmanes vaig rebre una invitació per l'estrena. En aquest blog ja he parlat d'un parell d'obres del Jove Calassanç Teatre (El Mahabharata i Pollastre amb prunes). 

Vaig anar a l'estrena el passat dissabte, i a part de retrobar-me amb uns quants amics de Bagepalli, vaig gaudir d'una versió excel·lent i molt entretinguda del Ramayana.

 
L'adaptació d'en Rikki té uns tocs d'humor que la fan divertida i apta del tot per a un públic familiar (de fet el teatre era ple de nens i nenes de diferents esplais). A més té moltes titelles d'ombra (precioses!), algunes danses, i tota la força de la mítica llegenda de Rama. A destacar la música original que ha composat en Jan.

La veritat és que el públic ens ho vam passar molt i molt bé! Això que fan aquesta gent del JCT és increïble, tota una feinada de mesos i mesos per fer-ne dues representacions! Això és amor al teatre, i aquesta màgia es respira. Espero que surtin oportunitats de fer-ne més representacions, igual que va passar amb el Mahabharata!

Enhorabona de veritat a en Rikki, l'Elena, i a tot el repartiment!

 

7 comentaris:

PAU(la) ha dit...

Aqui Sugriva: un plaer llegir les teves paraules Eduard. Això t'encoratja a seguir treballant i a mantenir i fer créixer la il·lusió amb que tirem endavant aquests progectes.
Una abraçada,
PAUla

Eduard Muntaner Perich ha dit...

Hola Paula, gràcies a vosaltres! En Sugriva va ser genial :) Enhorabona!

noica ha dit...

Em va fer molta il·lusió tornar-te a veure, i que coneguessis l'Aram, que s'estrenava com a espectador al teatre! (com a actor ja va debutar a "Els pastorets", fent de nen Jesús XD)

Anònim ha dit...

¿Has leído un libro titulado "Autobiografía de un Yogui"?

Saludos, Pablo.

Eduard Muntaner Perich ha dit...

Hola Mònica, a mi també em va fer molt il·lusió! Que gran l'Aram, va aguantar molt bé! :)

Eduard Muntaner Perich ha dit...

Hola Pablo, sí que l'he llegit, fa molt temps, i no em va agradar gaire. De fet crec que ni vaig arribar a acabar-lo. Em va semblar un llibre enganyós, que no s'aguantava gaire per enlloc. Per què?

Anònim ha dit...

Diciembre de 2010, atrapado en el aeropuerto a causa de una huelga, sólo llevaba una pequeña mochila con lo básico.

Lo encontré en la libreria, lo compré y leí mientras los demás pasajeros sufrían por la desesperación.

Me pareció una lectura muy entretenida y fascinante, pero dudo de su verosimilitud.

Saludos, Pablo.