9 de març 2013

La victòria del blog amb G


Recentment la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans ha aprovat la forma blog en detriment de bloc (uns aplaudiments si-us-plau). No cal dir que estic molt content, per un cop s'ha imposat el sentit comú, i ara blog ja pertany al Diccionari de la llengua catalana.

Mai he entès les raons dels partidaris del bloc. El lingüista Gabriel Bibiloni, ja el 2005 quan Termcat va optar per la forma bloc, va escriure un article crític amb aquesta decisió, i que des del meu punt de vista deixava claríssim que la forma més lògica i correcta havia de ser blog. Hi ha vàries raons, però l'etimològica és clau. La paraula anglesa blog (que és la que han adoptat la majoria de llengües) prové del mot weblog (compost de web i log, és a dir "registre d'una pàgina web"), mentre que la paraula bloc prové del neerlandès blok, i vol dir "tronc tallat".

Content doncs de poder dir, en català correcte, que el Com gotes a l'oceà és un blog, i el que l'escriu un bloguer.

Ah, i a veure si els Premis Blocs Catalunya d'Stic.cat fan un pensament i es converteixen en Premis Blogs Catalunya ;)

2 comentaris:

Ferran ha dit...

Sempre he seguit la "polèmica" del blog/bloc amb bastanta indiferència, però en tot cas també trobo lògic i dono suport al "blog", no pas al "bloc". Visca el català, molt, però el que no cal, no cal.

noica ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.