30 de jul. 2012

Reflexions d'una setmana al MIT


He passat uns dies en un congrés a Cambridge (Massachusetts), dintre del MIT Media Lab. Adjunto una ressenya amb algunes de les reflexions que he anat fent.

El congrés


Ja he parlat algun cop en aquest blog del llenguatge de programació Scratch, desenvolupat al MIT Media Lab, i que està dissenyat per a despertar l’interés per la programació a persones que mai s’han imaginat a elles mateixes com a programadors. La idea és que qualsevol persona, amb independència de l’edat, procedència o interessos, pugui programar les seves pròpies històries interactives, jocs, animacions o simulacions, i que les pugui compartir amb els altres d’una manera senzilla. No es tracta d’una eina per preparar futurs professionals de la informàtica, sinó una eina per alimentar una nova generació de pensadors creatius i sistemàtics.


L'Scratch Conference (#ScratchMIT2012) es celebra cada dos anys al MIT Media Lab, on es reuneix una comunitat internacional de professors, investigadors i usuaris de l'Scratch. Aquest any hi han participat més de 400 persones de tot el món. Podeu veure el programa d'enguany i les fotos de l'esdeveniment. Hi han hagut xerrades realment molt interessants, i fins i tot alguns nens i nenes han participat a l'esdeveniment ensenyant els seus projectes.

Els catalans


Aquest any hi ha hagut una bona representació catalana al congrés. Jo i en Jordi Freixenet de la UdG hem presentat el projecte TIC TAC, una iniciativa de UdiGital.edu que promou l'ús de tecnologies per a l'aprenentatge creatiu en dues escoles amb percentatges d'immigració molt elevats de Girona i Salt, amb l'objectiu de d'ajudar els nens a esdevenir els futurs agents del canvi de les seves comunitats. La nostra presentació (TIC TAC Project: Creativity as a Driver of Human Development) va durar uns 20 minuts, seguits d'un quart d'hora de debat molt interessant.

En Frank Sabaté, un mestre de l'Escola Projecte de Barcelona, va presentar les seves Digital Augmented Stories with Scratch in Language Classes en una sessió anomenada Ignite presentations, on una bateria de sis persones, una darrera l'altra, havien de presentar les seves idees en només cinc minuts. La seva va ser una de les presentacións amb més impacte del congrés. També va presentar un pòster, Scratch with Real Objects Using RFID, on va aprofitar per fer demostracions de projectes realitzats pels seus alumnes.

La Teresa Ferrer, una doctoranda de Barcelona que actualment viu i treballa a Albany, va presentar Five Spanish Schools, Five Different Approaches, on va comparar 5 escoles que porten uns anys treballant amb l'Scratch però des de diferents filosofies i enfocaments pedagògics.

A la foto de dalt podeu veure la representació catalana amb en Mitch Resnick al mig. En Resnick és el cap del Lifelong Kindergarten, el grup de recerca del Media Lab que ha desenvolupat l'Scratch.


Un altre català que cal mencionar, és l'artista Jaume Plensa, que ha instal·lat una escultura fantàstica (L'alquimista) a l'àrea entre Massachussets Avenue i l'Stratton Student Center. Cada dia hi hem passat pel davant de camí al congrés.

El Media Lab


Era el meu segon cop al MIT Media Lab, però és un lloc que sempre et sorprén. Només per l'edifici ja val la pena visitar-lo. Els immensos laboratoris es mantenen en un fràgil equilibri entre l'ordre i el caos, poblats d'investigadors, estudiants, tècnics i artistes.

L'eficàcia de la gent que hi treballa queda patent en l'organització del congrés, que ha funcionat literalment com un rellotge, sense ni un minut de retard.

Les universitats


El primer cop que vaig anar a Cambridge ja vaig parlar de com estaven d'integrades les universitats a la ciutat. El MIT i Harvard, són dos pols turístics importants i atrauen molta gent, però a més, la gent local de la ciutat participa molt sovint en actes de les universitats, i es pot dir que en el seu dia a dia literalment caminen a través de les universitats per fer dreceres al moure's per la ciutat.

Sorprén veure alguns edificis oberts a hores avançades de la nit, amb tot de gent atravessant-los per anar d'un costat a l'altre.

Les ciutats


Cambridge és una ciutat petita, com Girona, però amb dues de les millors universitats a nivell global. Està molt ben situada just al costat de Boston, fet que li aporta un nucli important per als negocis ben a prop, i una gran oferta cultural a pocs minuts en metro.

Són ciutats molt segures comparades amb altres dels Estats Units. Així com Washington és la capital política i Nova York la capital econòmica, es sol dir que Boston és la capital intel·lectual del país.

Els museus


Hem aprofitat l'estada per veure tres museus a Boston. L'ICA (The Institute of Contemporary Art), el Museum of Science i el Museum of Fine Arts. L'últim ja el coneixia del 2010. De l'ICA en destacaria l'exposició Some Pictures of the Infinite de Josiah McElheny, on l'artista es fa preguntes sobre l'infinit a través d'una combinació molt interessant d'art i ciència. Del Museum of Science només vam veure el seu Computer Clubhouse, un projecte molt interessant també nascut al MIT Media Lab.

I més...


Per descomptat, sempre queda temps per menjar-se una típica lobster de Boston, o anar a un restaurant amb un nom tan suggerent com Miracle of Science (on la carta és una taula periòdica), o compartir una estona amb scratchers del congrés al Meadhall, amb una carta de més de 100 cerveses...

18 de jul. 2012

Inscrit sense saber-ho


És curiós perquè aquest any no m'havia plantejat participar als Premis Blocs Catalunya, però resulta que la meva inscripció s'ha realitzat automàticament perquè en el procés de l'any passat vaig activar una casella que així ho indicava.

Com cada any, la categoria de blogs miscel·lània i personals és molt competitiva, i les possibilitats que té un blog com el meu són escasses. Tot i així, com que el blog ja ha quedat inscrit i ja ha començat a rebre vots sense demanar-los (gràcies!), us animo a que si us agrada el Com gotes a l'oceà us passeu per aquest enllaç i el voteu. Simplement us heu d'inscriure, o connectar-vos via Facebook o Twitter, i després accedir a l'apartat de votació i la categoria miscel·lània i personals. Podeu fer un vot per categoria.

Per descomptat el més interessant és, amb l'excusa de les votacions, passejar-se pels diferents blogs i descobrir-ne de nous (i retrobar-ne de vells). Qui digui que els blogs han mort hauria de fer-hi un cop d'ull, perquè veurà que no és així ni molt menys.

9 de jul. 2012

Amics de Shanti Bhavan. Teaming group.


Des que vaig veure la xerrada de Jil Van Eyle al TEDxGirona 2011 tenia pendent posar en marxa un grup de Teaming per donar suport a Shanti Bhavan.

El Teaming és una iniciativa solidària que ajuda als demés mitjançant microdonacions d'1 euro. Tots els que fem Teaming donem 1 euro al mes i el destinem a aquella causa social que escollim. És una idea simple però extremadament potent, sobretot quan aconsegueixes un grup prou gran.

Jo us proposo afegir-vos al grup Amics de Shanti Bhavan, on tots els euros que recollim aniran destinats a l'escola de la que tants cops us he parlat en aquest blog. El procés d'alta és molt senzill, i es demana un número de compte, des d'on es descomptarà la quantitat exacta d'1 euro cada mes (sense cap mena de comissió). El sistema és molt segur i fàcil de fer servir. T'hi apuntes?


Us animo a fer màxima difusió d'aquest post. Quants més siguem millor.

Als que arribeu per primer cop al blog i no coneixeu Shanti Bhavan, podeu passar per la web de l'escola per conèixer-la millor, o donar un cop d'ull a les entrades del meu blog que mencionen "Shanti Bhavan". De forma molt resumida: Shanti Bhavan és una escola residencial gratuïta a l'estat de Tamil Nadu (Índia) per a nens i nenes de famílies per sota del llindar de la pobresa (provinents de les castes més baixes). L'escola té un model innovador, que fomenta l'excel·lència educativa, amb l'objectiu que els nens es converteixin en agents del canvi de les seves pròpies comunitats, crítics, creatius i amb ganes d'emprendre projectes per a combatre les injustícies socials. Jo hi he fet dues estades de voluntari i puc donar fe de l'excel·lent feina que fan.

I els que ja coneixeu el projecte, que sapigueu que fa uns dies (el passat 10 de juny) es va graduar la tercera promoció a l'escola. Podeu veure com va anar la cerimònia aquí.

And to my friends around the world who do not speak Catalan:

Teaming is a charitable initiative created in 1998, which helps those in need with micro-donations of 1 euro. People who donate through Teaming contribute 1 euro a month to a charitable cause of their choice.

One of the goals of Teaming Online is to help people who really need it, and that is where your contribution becomes crucial. On Teaming website, people create their own Groups or join others which support a variety of charitable causes, donating 1 euro a month from their checking accounts. This is done securely, automatically, transparently and without fees. For the moment, the site is only available in Spain, but they plan on launching Teaming Online in other countries in the near future.

I created the teaming group Amics de Shanti Bhavan (Friends of Shanti Bhavan) which will raise money for Shanti Bhavan school.