30 de juny 2012

Impulsant la col·laboració. Impulsa 2012


Ahir vaig assistir a Girona al Fòrum IMPULSA, un esdeveniment que ja ha arribat a la tercera edició. Podeu veure les meves ressenyes d'anys anteriors aquí: 2011, 2010.

Aquest any però, no hi he anat només d'assistent, sinó que també he col·laborat conduint un taller d'Scratch per a nens i nenes que hem organitzat des de UdiGital.edu.

El taller ha funcionat molt bé, tot i que s'ha fet curt. Els nens i nenes que hi han participat són de l'escola Veïnat, de Salt, i a UdiGital ja els coneixem molt bé perque són els que han estat participant al Projecte TIC TAC. L'objetiu era fer servir l'Scratch per tal de construir, de forma col·laborativa, una història on els personatges saltessin d'una pantalla a l'altra fent servir uns motors i sensors LEGO per comunicar els ordinadors entre ells. També va haver-hi algunes demos amb robots. Com veieu a la foto, quan vam acabar l'activitat vam tenir la visita dels prínceps, amb tot l'enrenou de mitjans que això implica (massa parafernàlia pel meu gust). Podeu veure la notícia al Telenotícies Migdia (a partir del minut 21).

Aquest any el tema de l'IMPULSA era la Col·laboració. Estic d'acord amb els organitzadors quan diuen: La col·laboració entre disciplines, entre empreses, entre grups de recerca, entre sectors i entre talent emergent i talent establert serà, durant els propers anys, el catalitzador més important de transformació de la societat. L’objectiu d’IMPULSA 2012 és fomentar els projectes col·laboratius com una actitud social imprescindible dels nostres joves i de la nostra societat per impulsar el progrés i per resoldre la complexitat creixent del món. Perquè el món és CO-.

Com cada any, el Fòrum ens ha permès descobrir bones practiques a escala global en àmbits educatius, científico-tecnològics, empresarials, socials i artístics. Em dóna la sensació que l'IMPULSA cada cop se'n surt millor en l'objectiu de crear en els joves una actitud favorable a la iniciativa i l'emprenedoria. El format de l'esdeveniment ha anat canviant una mica, tot i que mantenint la fòrmula, però aquest any crec que ha tingut algun bon encert, com una plataforma virtual de networking pels assistents.

També valoro positivament que sembla que l'emprenedoria social cada cop té més pes dins del Fòrum. Hi ha estat present des del primer any (impossible oblidar Muhammad Yunus!), tant a les ponències com als premis (que per cert ahir també es van lliurar), però ha anat creixent en proporció i crec que és important. 

També com cada any, el Fòrum no ha estat lliure de certa polèmica, per tot el que comporta la visita del Príncep Felip a la ciutat. Sembla que ahir els serveis de seguretat de l'acte van impedir l'entrada a dos regidors de la CUP que volien donar al príncep una carpeta amb el lema “Jo no et reconec”, amb una carta signada pels regidors del grup, en la qual exposaven a l'hereu de la corona el seu rebuig a la institució que representa la seva família, i també a la seva visita a Girona.

Però centrant-me en l'esdeveniment, aquest any no descriuré el contingut de les ponències ni les actuacions, primer perquè al matí vaig estar ocupat amb el taller, i segon perquè al web del Fòrum IMPULSA ho trobareu molt més ben explicat (amb vídeos i tot). Però igualment, sí que m'agradaria destacar alguns moments.

De les ponències, en destaco una que no vaig poder veure en viu, però que ja he vist en vídeo (us l'adjunto a continuació). La Kiran Sethi, una índia que, convençuda que la millor manera d’aprendre és intentar donar solució a problemes reals, el 2009 va fundar Design for Change, el primer moviment internacional de canvi liderat pels nens, amb l’objectiu d’aprofitar-ne la creativitat precoç per resoldre reptes globals. Com veureu, té uns projectes molt relacionats amb coses que jo he fet a l'Índia. Ahir no ens vam poder veure, però gràcies a l'IMPULSA ja estem en contacte per email i segur que en surt alguna col·laboració interessant.


De les actuacions, sens dubte em quedo amb les impressionants intervencions de la violinista Leticia Moreno (Premi IMPULSA 2012 Arts i Lletres), acompanyada al piano de Graham Jackson. Si l'organització penja els vídeos, no us els perdeu, perquè va ser senzillament brillant.

Finalment m'agradaria destacar dos aplaudiments espontanis i sincers del públic, de dos moments molt bonics. Un d'ells es va produir quan Guadalupe Sabio (Premi IMPULSA 2012 Ciència i Acadèmia) pujà a parlar molt nerviosa en representació de tots els guardonats, amb l'esforç afegit d'intentar dirigir-se al públic en català. El segon, es va produir mentres es projectava el vídeo Ho portem dins de l'Ester Bertran. Jo ja coneixia aquest vídeo dels Marrec de Salt, però em sembla una metàfora genial del tema de l'IMPULSA 2012: la col·laboració; i també una manera esplèndida d'acabar aquest post.

19 de juny 2012

La Creativitat com a motor del Desenvolupament Humà

Fa uns dies us vaig parlar del #TEDxUdG. Doncs bé, ja tenim els vídeos d'aquella jornada editats i penjats al Youtube (falta encara fer les transcripcions i els subtítols). En aquest enllaç podeu veure'ls tots, i seguidament insereixo el vídeo amb la meva xerrada: Inventors pel Canvi: la Creativitat com a motor del Desenvolupament Humà

I si creieu que les idees que explico fan honor al TEDx, i són worth spreading, aquest format és ben fàcil de compartir ;) 

17 de juny 2012

Projecte Rossinyol. Balanç final


Ja fa unes setmanes que vam donar per acabat el Projecte Rossinyol 2011-2012. Em faltava explicar les últimes trobades, la festa final, i fer una mica de balanç de tot plegat.
 

Començo per la visita que vaig organitzar per tal que mentors i mentorats de Sant Feliu de Guíxols coneguessin el Parc Científic i Tecnològic de la UdG, i passessin una tarda muntant i programant robots. Va ser poca estona però intensa. Vam fer una petita presentació de robots, en vam muntar uns quants repartits en grups, i després vam programar-los. Tot això ens els espais del projecte UdiGital.edu, on jo treballo diàriament. La llàstima és que l'Ahmed no va poder venir aquest dia.


 

La festa final la vam fer a la Casa Albertí de Sant Feliu de Guíxols. Vam portar menjars diferents, molts van preparar plats típics del seu país (l'Ahmed va portar cuscús!), i vam passar l'estona xerrant i menjant. A part de la Montse i la María Clara (els nostres enllaços territorials) també va venir la Júlia Vendrell (regidora d'educació) i el Vicerector Joaquim Maria Puigvert. Molt divertit, però alhora agredolç, ja que el projecte s'acabava.

Mirant el projecte en perspectiva, em sembla una gran idea. Crec que és una iniciativa genial, molt original i que realment pot tenir un impacte a la societat. Personalment m'ha agradat molt conèixer l'Ahmed i ser el seu mentor. Crec que ha estat positiu per tots dos. Jo també he après moltes coses. Una cosa que m'ha agradat ha estat poder visitar el Marroc, per motius de feina, durant aquest procés de mentoratge. M'ha permès entendre millor d'on ve l'Ahmed i la cultura on va viure immers fins fa poc més d'un any.

Crec que l'Ahmed parla una miqueta millor el català, i que ha descobert moltes coses que sense el Projecte Rossinyol difícilment hagués conegut (per exemple el Parc Científic, però també coses tan senzilles com anar al cinema o berenar en un bar).

Amb l'Ahmed seguirem en contacte, ja sigui dins o fora del Projecte Rossinyol, i segur que tornarem a quedar per anar-nos posant al dia.

L'únic punt negatiu que veuria en el projecte seria el rol del tutors, a qui no hem vist el pèl, i que no acabo d'entendre quin paper juguen dins de la iniciativa.

Sobretot vull agrair el treball de la Montse i la María Clara, que ens han fet les coses més fàcils i han estat molt per nosaltres. I molt content de conèixer la resta de mentores i els seus mentorats. Espero que poguem seguir tots ens contacte i fer alguna reunió plegats de tant en tant.

9 de juny 2012

Dones: la força del canvi a l'Índia


Del 6 al 10 de juny l'exposició itinerant "Mujeres: la fuerza del cambio en la India" de la Fundació Vicente Ferrer, ha fet parada a Girona. L'exposició, que està dins d'un camió (davant la Casa de Cultura), conté fotografies (Albert Uriach), maquetes, i alguns jocs (em va agradar tornar a veure l'abecedari en Telugu!). S'hi presenta la història de 7 dones que participen al Programa de Desenvolupament Integral de la Fundació. Val la pena fer-hi un cop d'ull, i més encara en aquest context que estem vivint ara. La perspectiva posa les coses al seu lloc, i els nostres problemes es relativitzen.

 

El dijous passat vaig anar a un de les activitats paral·leles a l'exposició: una taula rodona sobre Dones i Emprenedoria. Hi participaren:
  • Núria Carreras. Presidenta de l'Associació de Joves Empresaris de Girona.
  • Marta Sitjas. Directora. Serveis Domèstics.
  • Montse Ortiz. Coordinadora de Sensibilització de la Fundació Vicente Ferrer.
  • Ramadevi Rapthadu. Portaveu de la Fundació Vicente Ferrer.
  • Moderadora: Teia Bastons. Periodista.
  • Fina Surina, coordinadora de l'Institut Català de les Dones a Girona (innagurant la taula).

Va ser interessant. El que més em va agradar va ser escoltar la Ramadevi, que tot i tractar-se del seu primer viatge al nostre país, ja parla força bé el català. 

A més, sortint em vaig trobar la Mireia del Club de Viatges i Viatge 365!

També, fa uns dies, aprofitant que en Sasi Kumar (un altre treballador de la FVF) venia a Girona per fer unes xerrades a escoles, vaig anar a dinar amb ell, juntament amb la Marta (Delegada de la FVF a Girona) i uns quants que coneixíem en Sasi.

Ambdues han estat bones ocasions per recordar Anantapur, lloc que enyoro molt, especialment el poblet on viu la Syamala, a qui apadrino a través de la FVF.

Per cert, que a Anantapur ara mateix hi tinc una amiga fent de voluntària a l'hospital de Bathalapalli. Es tracta de la Laura, que l'estiu passat, juntament amb la Mercè, van venir a visitar Shanti Bhavan aprofitant que jo hi passava uns dies.