26 de maig 2012

El cervell no és un got que s'ha d'omplir


De tant en tant m'agrada destacar frases cèlebres que acompanyin la capçalera del blog. Ja fa temps que n'hi ha una de Plutarc:

"El cervell no és un got que s'ha d'omplir, sinó un foc que s'ha d'encendre".

És una frase força popular, i pot trobar-se a moltes webs, amb petites variacions, com per exemple canviant "cervell" per "ment", o "foc" per "llum".

Aquesta quantitat de versions diferents em desconcertava, i fa uns dies vaig intentar trobar la referència exacta de Plutarc. Em va costar una mica, bàsicament perquè els meus coneixements de grec antic i llatí són absolutament nuls. La frase de fet, mai la va escriure. Resulta que és una síntesi que algú va fer, d'un paràgraf de Plutarc força més llarg, que apareix a la seva obra De Audiendo, i d'on es desprén la mateixa idea.

Vet aquí l'original, la traducció al llatí, i la meva humil traducció al català (feta gràcies a dues versions diferents en anglès i una en francès, i sobretot gràcies a Google):

Οὐ γὰρ ὡς ἀγγεῖον ὁ νοῦς ἀποπληρώσεως ἀλλ᾽ ὑπεκκαύματος μόνον ὥσπερ ὕλη δεῖται, ὁρμὴν ἐμποιοῦντος εὑρετικὴν καὶ ὄρεξιν ἐπὶ τὴν ἀλήθειαν. 
Πλουτάρχου, Περί τοῦ ἀκούειν (37b-48d) 

Non enim ut vas, ita mens quoque impleri opus habet: sed fomitem tantum et alimentum (sicut materia incendenda) requirit qua incitetur ad inveniendum, et ad veritatis indagationem feratur. 
Plutarchus, De Audiendo (37b-48d) 

La ment no és un recipient que ha de ser omplert, sinó que com la llenya, necessita encendre's, per crear un impuls envers el pensament crític i la recerca de la veritat.
Plutarc, De Audiendo (37b-48d)

Un bon pensament, de quasi dos mil anys d'antiguitat.

24 de maig 2012

Good news from Shanti Bhavan


Today I received a letter from the founder of Shanti Bhavan, Dr Abraham M. George, with good news about the 12th grade students. Let me share an excerpt:
I am pleased to share good news on the results of the highly competitive, national ISC exams. All of our 12th grade students passed with “First Class” marks for the third year in a row. Additionally, for the fifth consecutive year, our entire 10th grade scored “First Class” in the ICSE exams, continuing Shanti Bhavan’s tradition of excellence.

These are unprecedented results for children from impoverished socio-economic backgrounds and historic deprivation. It is a shining example of what the Shanti Bhavan model can accomplish, and proof that our unique and innovative approach is attaining its goals. Our children have worked hard and overcome many obstacles to live up to your faith and support for them. All they need now is your continued support to ensure they can go on to college.

It is an exciting and moving time for the entire school: Shanti Bhavan’s 12th grade class will graduate on June 10th, 2012. Our children have been with us for the last 14 years and are now entering the next chapter in their lives.

Our children are busy applying to some of the top colleges in India. Divya who comes from a family torn by alcoholism aspires to become a lawyer to help those in need. Praveen, whose father died and whose mother abandoned him, now dreams of healing others as a doctor. And Jancy, who was raised by her mother alone in poverty, plans on combining her passion for art and design to create a business of her own after college. In the coming days, read their stories and those of their classmates on our website.

[...]
Abraham M. George, Founder

Please consider donating to the project. They welcome all levels of donations – one-time, monthly/periodic, child sponsorship and material assistance. 

In the photo above, some of the students who will graduate on June 10th (Praveen, Nivya, Saritha and Francis) when they were in tenth grade.

21 de maig 2012

On són els estudiants?


A vegades un es pregunta on són els estudiants. La universitat dedica esforços a portar gent tan potent com Pedro Alonso, que va donar una conferència en el marc de la II Diada de la Solidaritat de la UdG, però els estudiants brillen per la seva absència.

Jo vaig seguir la conferència per streaming al Canal UdG (on tampoc hi havia gaire gent connectada), però vàries persones m'han comentat que a la xerrada eren quatre gats. Sincerament va ser molt interessant, Alonso va analitzar la situació als països del Sud de les tres grans malalties que s'erigeixen avui en dia com la gran assignatura pendent de la ciència: el VIH, la malària i la tuberculosi.

Estem parlant d'un ponent de primera categoria. Director del CRESIB, Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional, seleccionat per la revista TIME com una de les persones clau a nivell mundial en temes de salut global, i amb un currículum espectacular en recerca biomèdica, especialment en malalties dels països pobres.

No ho sé. Falla la difusió? Els estudiants només es mouen si hi ha crèdits en joc? O només es mouen quan es retallen els seus drets? (Demà sembla que sí que hi haurà moviment per la vaga). Bastant decepcionant tot plegat.

Tot i així, sí que m'agrada veure que els estudiants es mouen pel tema de les retallades a la universitat. No em puc sentir partícep d'un moviment #TanquemUdG, em sembla un lema molt lleig i inapropiat (qualsevol cosa que impliqui tancar una facultat em sembla absurd), però comparteixo del tot les seves preocupacions (potser no tant els mètodes).

En tot cas, avui hi ha una entrevista molt interessant a Alonso a El Punt Avui. Em quedo amb la següent pregunta i reflexió, precisament lligat al tema de les retallades. Val la pena pensar-hi.
Què en pensa, de les retallades que s'estan fent als països occidentals?
Em crida molt l'atenció la baixíssima resposta que hi ha hagut per part de la societat civil i dels mitjans de comunicació a la reducció d'un 70% dels pressupostos de cooperació de l'administració estatal i de la Generalitat. Ningú no ha dit res. I no s'ha dit res perquè s'ha instal·lat l'argument següent: “Com que les coses estan tan malament aquí, no podem donar als de fora.” I aquest és el parany! Aquí les retallades fan que siguem més pobres, que tinguem més dificultats. Allà, deixar de contribuir-hi causa morts. Són plànols de dimensions diferents i ajuntar-los és una perversió. No podem utilitzar les nostres dificultats com una excusa per disminuir l'esforç de cooperació. És més, estalviant en cooperació no resolem la nostra crisi.

Foto: Lluís Serrat (El Punt Avui).

13 de maig 2012

Impressions del primer #TEDxUdG


Com la majoria de vosaltres sabreu, les conferències TED es fan arreu del món des de fa 25 anys, i són trobades en les quals es convida pensadors i científics a exposar idees innovadores, idees que valguin la pena, que moguin iniciatives que puguin canviar el món. Després, es difonen gratuïtament a la xarxa.

Des de fa uns anys també s'han creat les TEDx, conferències locals, organitzades de manera independent, i que permeten gaudir d'una experiència similar a les conferències TED.

Doncs bé, el passat dia 10 de maig, la Universitat de Girona va organitzar el primer TEDxUdG, i el lema de l'esdeveniment fou “Swell people and ideas, enhanced University”. Val la pena destacar que la UdG és la primera universitat pública de l'estat espanyol que organitza un TEDx.

La veritat és que haig d'agrair enormement que em convidessin de ponent, no crec pas que em mereixés estar entre tants investigadors de renom. La meva xerrada va intentar explicar com les TIC ben utilitzades en educació ens poden ajudar a fomentar el pensament creatiu, i sobre com la creativitat es pot convertir en un motor del desenvolupament. Per explicar-ho vaig enllaçar dos projectes, un desenvolupat el 2009 a l'Índia i un altre que estem desenvolupant en aquests moment a Girona. A més vaig fer una demostració amb un robot LEGO que soluciona el cub de Rubik.

Va ser una tarda plena d'idees interessants. Esperem que serveixin per a projectar la UdG al món (ni que sigui una miqueta). Medicina, robòtica, geolocalització, educació, aigua, química, visió per computador, turisme i fins i tot la Bíblia van compartir protagonisme en un TEDxUdG molt multidisciplinar.

L'esdeveniment va tenir ressó a la xarxa, i el hashtag #tedxudg es convertí en trending topic a l'estat espanyol, tot i que em sembla que ens va superar #bankia. Josep Comas ha calculat que van publicar-se 3400 tweets mencionant el TEDxUdG.

Entre els convidats, em va agradar veure en Josep Maria Terricabras, que poc a poc es va recuperant.

Enhorabona als organitzadors, espero que hi hagi més edicions!

Critiques: faltaven dones entre els ponents. A veure si el proper any ho equilibrem.

Aquí podeu veure una ressenya d'El Punt i una de la pròpia universitat. Els vídeos encara no estan editats i penjats a la xarxa, però l'streaming de l'acte encara és accessible al Canal UdG. La meva xerrada la trobareu en aquesta primera part que inserto tot seguit, a partir del minut 01:21:00.


Watch live streaming video from canaludg at livestream.com