3 de des. 2012

Recerca cientificotècnica i cooperació. Per molts anys, Eduard!

Els científics encetem una setmana de celebracions. Si bé totes tenen efemèrides per recordar, aquesta serà rellevant pels meteoròlegs o aficionats i per destacar la cara més humana dels científics, fet que em porta a congratular un company. 

Demà, 4 de desembre, es celebra la diada de Santa Bàrbara, patrona de miners, artillers i pirotècnics, entre altres. La màrtir es troba molt lligada a la meteorologia, ja que és la Santa protectora contra els llamps, degut a la llegenda que atribueix la mort del seu pare a un llamp, després de fer decapitar la seva filla, convertida al Cristianisme. 

Per altra banda, demà passat, dia 5 de desembre, celebrarem el 111è aniversari del naixement de Heisenberg, Nobel de Física 1932 i conegut pel seu Principi d'Incertesa. Si hem llegit una mica sobre la seva història o vist l'obra de teatre "Copenhague", sabrem que el científic alemany va estar involucrat a la cursa nuclear del règim Nazi, en plena II Guerra Mundial, i es va trobar en una lluita interna entre l'ètica i la curiositat per a seguir investigant, amb un potencialment terrible ús dels nous descobriments. 

Segurament en aquesta intersecció entre la ciència i l'ètica, el científic més destacat, que va lluitar per a la pau al món al mateix temps que duia a terme una excel·lent recerca en química teòrica, és Linus Pauling. El 1954 va ésser guardonat amb el Premi Nobel de Química “for his research into the nature of the chemical bond and its application to the elucidation of the structure of complex substances”. Després de la II Guerra Mundial, va esdevenir un ferm activista per la pau, formant part del grup de científics que advertien del perill del desenvolupament d’armes nuclears, faceta que li va merèixer el Nobel de la Pau 1962

"The problem of an atomic war must not be confused by minor problems such as communism versus capitalism. An atomic war would kill everyone, left, right, or center."
--Linus Pauling, 1950. 

Precisament en aquesta línia, on es destaca la cara més humana del científic en la seva pròpia recerca, trobem a l'Eduard Muntaner. 

L'Eduard és un investigador conscienciat i compromès; tal com comenta al seu bloc, actiu en la interessant i necessària intersecció entre Tecnologia-Educació-Creativitat-Cooperació, mitjançant el projecte UdiGital.edu. Ens creuem sovint a l'entrada del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona i ens hem trobat en diverses activitats divulgatives i d'ensenyament informal en projectes de creació de ponts Universitat-Institut/Escola. Aquest passat estiu, per exemple, va tornar a ser professor d'Scratch als estudiants de batxillerat, participants al Jove Campus de Recerca de la UdG

L'Eduard fent taller d'Scratch als estudiants del 5è Jove Campus de Recerca de la UdG. 

Aquesta és la meva petita i modesta col·laboració al projecte "Gotes obertes", amb motiu del cinquè aniversari del bloc de l'Eduard, "Com gotes a l'oceà". De manera que, entre totes les col·laboracions, hi trobareu aquesta entrada. 
Per molts anys, "Com gotes a l'oceà"! Moltes gràcies per convidar-me a participar a la celebració 2.0 i per molts anys de recerca, cooperació i comunicació, Eduard! Ets un Mestre pels qui ens estem formant en aquests àmbits :) 
Pep Anton Vieta (PepQuímic.cat)
Nota de l'editor: en Pep Anton és químic, doctorand a la UdG, i un conegut (i reconegut) divulgador científic, molt modest com podeu veure en el seu article. El seu blog PepQuímic.cat és indispensable, i recentment ha guanyat el Premi Blocs Catalunya al millor bloc professional de Universitats, Recerca i Ciència 2012. Tampoc us perdeu el seu twitter (@pquimic), perquè és molt actiu i val la pena. Ens trobem sovint per la Universitat, generalment en activitats divulgatives. Els seus tallers i experiments per a nens i nenes són sempre divertits i espectaculars. Per mostra, mireu-vos el seu canal al Youtube. Moltes gràcies Pep Anton per afegir-te a les celebracions del blog!