16 de des. 2012

La ferida de la ment a l'ànima


El diumenge passat vaig anar a veure El dubte al Teatre Municipal de Girona, una obra de John Patrick Shanley, que ha dirigit la Sílvia Munt. Ha estat l'obra amb la que s'ha tancat el festival Temporada Alta d'enguany.

El fil argumental es desenvolupa el 1964 al barri del Bronx, un any després de l'assassinat del president Kennedy, on el pare Flynn un sacerdot que lluita per trencar les rígides normes d'una escola, és acusat per la directora, Aloysius Beauvier, d'haver abusat d'un alumne (el primer nen negre de l'escola).

Podria semblar que l'obra gira al voltant del tema de la pederàstia, però en realitat gira al voltant de molts temes: la por, l'odi, la intolerància, i per sobre de tot, el dubte, present durant tota l'obra. Vicenç Ferrer deia que el dubte és la ferida de la ment a l'ànima, i és una reflexió que encaixaria bé en aquesta obra.

És d'aquestes obres que et fan pensar, també després d'haver sortit de la sala, i això s'agraeix. 

Molt ben dirigida i interpretada. La Rosa Maria Sardà i en Ramon Madaula mantenen un bon duel interpretatiu, i les altres dues actrius, Mar Ulldemolins i Nora Navas, també estan molt bé. La posada en escena és molt correcta, amb una impactant creu que brilla solitària al fons, dominant tot l'escenari.

No havia vist la pel·licula del 2008 (Doubt), del mateix John Patrick Shanley, i crec que va ser positiu, per poder disfrutar de l'obra sense idees pre-concebudes.