27 de nov. 2012

Prohibir i obligar per sistema

Aquest escrit ha estat pensat com a col·laboració pel blog de l'Eduard "Com gotes a l'oceà" dins l'experiment "gotes obertes".
L'Eduard el vaig conèixer a l'Índia, a Bagepalli. Ell era voluntari de l'ONG Forkids (blog), i jo era amic de l'altre voluntari, el Ricard. 

La crisi econòmica és la part que es nota perquè els números tenen la característica de que són objectius. Si jo he de treballar de cambrer o no és un tema que podríem discutir, però si guanyo diners fent de cambrer, aquí ja està tot resolt i és prova contrastada que ho estic fent bé. Així és com vèiem què hem de fer. 

Però avui els números no surten i s'ha de canviar algo. Això de fer "reformes" pujant l'IVA i baixant pensions és fer "malabars" sense entrar a preguntar si realment hem de ser cambrers. 

Jo proposo que canviem aquesta idea que podem organitzar el món prohibint aquí i obligant allà. 

Prohibir i obligar deu ser una cosa que es fa des de temps immemorials, però sense tenir 300 anys d'experiència crec veure que avui tot ho arreglem prohibint i obligant. Que l'escola no va bé? Els farem un examen. A qui? A nens, professors, inspectors, als pares. Els ho hem de prohibir tot, i els hem d'obligar a tot. Fins que la cosa vagi bé. 

Que la gent no paga el metro? Els hem d'obligar. Que la gent no es posa el cinturó al cotxe? Els obliguem. Que la gent fuma? Ho prohibim. De mica en mica hi ha temes que són menys clars. I per què són menys clars? No és culpa del fumar, és culpa del sistema que tenim per arreglar les coses. No es pot obligar i prohibir a discreció. 

Una de les coses que vaig llegir al llibre Made in China és que allà si tenen un accident de cotxe, no paren a fer papers perquè ho arreglin entre asseguradores, sinó que ho arreglen allà mateix. "et dono 50eur i marxem? només la pintura em costarà 40!". Allà consideren que són prou adults com per arreglar-ho ells. 

(per cert, no us perdeu aquest vídeo humorístic que suggereix reactivar l'economia americana fent eleccions continues) 

Si la justícia està colapsada no és perquè necessitin més recursos (veure inici de l'escrit), és perquè tenim ficat al cap que l'essència és prohibir i obligar. I això que estava prohibit ho hem de prohibir més encara perquè no està prou prohibit i dóna problemes. 

El tema dels desnonaments és el mateix. "vostè està obligat a pagar, si no paga li prohibim tornar a casa". És un sistema que no funciona i si l'apliques acaben banquer i hipotecat tots dos al carrer. 

Tant creure que prohibir i obligar funciona que hem acabat amb una corrupció legalitzada que escandalitza. Paradisos fiscals i multinacionals que casi no paguen impostos. I sous de merda per treballadors reemplaçables. I al mateix moment llargues entrevistes de feina per trobar treballadors. 

Creure que prohibir i obligar impedeix a la gent de ser lliure i ser persona. Les cadenes de muntatge de Henry Ford i el Fast-Food de McDonald's ens han estat molt útils, però si omples la ciutat de pals a les voreres perquè ningú pugui posar el cotxe sobre la vorera i tot ple de zones verdes i blaves, el que estàs fent és matar la vida en aquest barri. I si prohibeixes que ningú pugui fer cap feina sense haver estat 4 anys estudiant per només aquella feina, mates la població, la jove especialment. 

Després ningú té feina i no es venen cotxes. Al final tots a casa mirant la tele. No passa res. No està prohibit i ningú t'hi obliga.

Gerard Balagué (Mai Nou)

Nota de l'editor: com ha dit en Gerard al principi del seu article, ens vam conèixer a l'Índia, concretament a Bagepalli l'estiu del 2008. Des de llavors sóc seguidor del seu blog Mai Nou | Nunca nueve, que per cert té més anyets que el meu, i que si volteu per la blogosfera fa temps segur que ja coneixeu. Escriu articles amb un estil molt característic e inconfosible. Tant és si parla d'ordinadors com de política, en els seus apunts sempre s'hi respira una bona ironia, quan no sarcasme, del que enganxa. Gràcies Gerard!

1 comentari:

mai9 ha dit...

Gràcies a tu Eduard! Content d'haver-te conegut i de participar en el gotes obertes :)