8 d’oct. 2012

Desenvolupa...què?


Cada cop que sento mencionar l'Índia com a país emergent tinc sentiments contradictoris. A vegades em fa ràbia i tot. Els índexs de desenvolupament humà són números tan ambigus... 

L'IDH de l'Índia augmenta any rere any, poquet a poquet, però de forma constant, i sobretot gràcies al desenvolupament d'algunes àrees urbanes molt concretes. El problema és que aquests índexs són mitjanes, que no reflecteixen què passa al país. Per què us feu una idea de les grans diferències internes, l'IDH de l'estat de Kerala és de 0.890, mentres que l'IDH de l'estat de Bihar és de 0.487. 

La veritat és que al país segueixen havent-hi estadístiques que posen els pèls de punta. Fa un dies llegia que la mortalitat infantil de l'Índia és la més alta del món. Segons les Nacions Unides, l'any 2011 van morir 1.655.000 infants menors de 5 anys al subcontinent indi.

D'aquestes morts, moltíssimes (més o menys un terç) són per malnutrició. Les altres, són degudes a causes com diarrees, pneumonies, complicacions del part, etc. Problemes que difícilment serien mortals en cap país del Nord.

Indignant i ben trist. Això sí que és una crisi de veritat.

Fotografia: chris.vandyck at Flickr.

2 comentaris:

Mariona Linares ha dit...

Estic totalment d'acord amb tu, Eduard. Enhorabona pel bloc!
Mariona

Eduard Muntaner Perich ha dit...

Gràcies Mariona! :)