27 d’ag. 2012

Dues ciutats connectades per un arbre

 

Amb aquesta entrada començo una sèrie dedicada al viatge que recentment he fet a Sri Lanka.

L'any passat al nord de l'Índia vaig visitar Bodhgaya, on la tradició diu que Siddhartha Gautama va arribar a la Il·luminació i esdevingué el Buda (podeu llegir l'apunt que vaig fer-ne llavors). Allà hi conserven el Sri Maha Bodhi, una figuera sagrada, en teoria descendent directe de l'arbre sota el qual Buda s'assegué a meditar i va arribar a la plena realització.


La història (o la llegenda) diu que l'arbre original, al voltant del qual s'havia construït un temple al segle II a.c, fou assassinat per la dona de l'emperador Ashoka, però per sort un brot s'havia portat i plantat a Sri Lanka anys abans, així que van tornar a portar un brot i el van plantar de nou al lloc original.

La ciutat de Sri Lanka on s'havia portat el brot és Anuradhapura, i va ser la primera ciutat que vaig visitar en aquest últim viatge, després de passar per Colombo. El conjunt monumental de la ciutat és patrimoni de la humanitat, i és considerat el centre religiós de Sri Lanka. S'hi conserven algunes dagobes impressionants, per exemple la Jetavanarama Dagoba, una estupa feta de rajols que quan fou construïda (segle III d.c) era el tercer edifici més alt del món, només per darrere de les dues piràmides més grans d'Egipte.

Però l'estrella d'Anuradhapura és el Sri Maha Bodhi, que deixant de banda la llegenda, és l'arbre més vell històricament autentificat del món. Ha estat atès ininterrumpadament per una successió de cuidadors durant més de 2000 anys!!

Comparant les dues ciutats però, crec que tant l'arbre com el recinte que l'envolta és molt més espectacular a Bodhgaya. Però en canvi, Anuradhapura té un conjunt monumental al seu voltant que és senzillament impressionant, totes les fotos que acompanyen aquest apunt són d'aquesta ciutat.