30 de juny 2012

Impulsant la col·laboració. Impulsa 2012


Ahir vaig assistir a Girona al Fòrum IMPULSA, un esdeveniment que ja ha arribat a la tercera edició. Podeu veure les meves ressenyes d'anys anteriors aquí: 2011, 2010.

Aquest any però, no hi he anat només d'assistent, sinó que també he col·laborat conduint un taller d'Scratch per a nens i nenes que hem organitzat des de UdiGital.edu.

El taller ha funcionat molt bé, tot i que s'ha fet curt. Els nens i nenes que hi han participat són de l'escola Veïnat, de Salt, i a UdiGital ja els coneixem molt bé perque són els que han estat participant al Projecte TIC TAC. L'objetiu era fer servir l'Scratch per tal de construir, de forma col·laborativa, una història on els personatges saltessin d'una pantalla a l'altra fent servir uns motors i sensors LEGO per comunicar els ordinadors entre ells. També va haver-hi algunes demos amb robots. Com veieu a la foto, quan vam acabar l'activitat vam tenir la visita dels prínceps, amb tot l'enrenou de mitjans que això implica (massa parafernàlia pel meu gust). Podeu veure la notícia al Telenotícies Migdia (a partir del minut 21).

Aquest any el tema de l'IMPULSA era la Col·laboració. Estic d'acord amb els organitzadors quan diuen: La col·laboració entre disciplines, entre empreses, entre grups de recerca, entre sectors i entre talent emergent i talent establert serà, durant els propers anys, el catalitzador més important de transformació de la societat. L’objectiu d’IMPULSA 2012 és fomentar els projectes col·laboratius com una actitud social imprescindible dels nostres joves i de la nostra societat per impulsar el progrés i per resoldre la complexitat creixent del món. Perquè el món és CO-.

Com cada any, el Fòrum ens ha permès descobrir bones practiques a escala global en àmbits educatius, científico-tecnològics, empresarials, socials i artístics. Em dóna la sensació que l'IMPULSA cada cop se'n surt millor en l'objectiu de crear en els joves una actitud favorable a la iniciativa i l'emprenedoria. El format de l'esdeveniment ha anat canviant una mica, tot i que mantenint la fòrmula, però aquest any crec que ha tingut algun bon encert, com una plataforma virtual de networking pels assistents.

També valoro positivament que sembla que l'emprenedoria social cada cop té més pes dins del Fòrum. Hi ha estat present des del primer any (impossible oblidar Muhammad Yunus!), tant a les ponències com als premis (que per cert ahir també es van lliurar), però ha anat creixent en proporció i crec que és important. 

També com cada any, el Fòrum no ha estat lliure de certa polèmica, per tot el que comporta la visita del Príncep Felip a la ciutat. Sembla que ahir els serveis de seguretat de l'acte van impedir l'entrada a dos regidors de la CUP que volien donar al príncep una carpeta amb el lema “Jo no et reconec”, amb una carta signada pels regidors del grup, en la qual exposaven a l'hereu de la corona el seu rebuig a la institució que representa la seva família, i també a la seva visita a Girona.

Però centrant-me en l'esdeveniment, aquest any no descriuré el contingut de les ponències ni les actuacions, primer perquè al matí vaig estar ocupat amb el taller, i segon perquè al web del Fòrum IMPULSA ho trobareu molt més ben explicat (amb vídeos i tot). Però igualment, sí que m'agradaria destacar alguns moments.

De les ponències, en destaco una que no vaig poder veure en viu, però que ja he vist en vídeo (us l'adjunto a continuació). La Kiran Sethi, una índia que, convençuda que la millor manera d’aprendre és intentar donar solució a problemes reals, el 2009 va fundar Design for Change, el primer moviment internacional de canvi liderat pels nens, amb l’objectiu d’aprofitar-ne la creativitat precoç per resoldre reptes globals. Com veureu, té uns projectes molt relacionats amb coses que jo he fet a l'Índia. Ahir no ens vam poder veure, però gràcies a l'IMPULSA ja estem en contacte per email i segur que en surt alguna col·laboració interessant.


De les actuacions, sens dubte em quedo amb les impressionants intervencions de la violinista Leticia Moreno (Premi IMPULSA 2012 Arts i Lletres), acompanyada al piano de Graham Jackson. Si l'organització penja els vídeos, no us els perdeu, perquè va ser senzillament brillant.

Finalment m'agradaria destacar dos aplaudiments espontanis i sincers del públic, de dos moments molt bonics. Un d'ells es va produir quan Guadalupe Sabio (Premi IMPULSA 2012 Ciència i Acadèmia) pujà a parlar molt nerviosa en representació de tots els guardonats, amb l'esforç afegit d'intentar dirigir-se al públic en català. El segon, es va produir mentres es projectava el vídeo Ho portem dins de l'Ester Bertran. Jo ja coneixia aquest vídeo dels Marrec de Salt, però em sembla una metàfora genial del tema de l'IMPULSA 2012: la col·laboració; i també una manera esplèndida d'acabar aquest post.