13 de maig 2012

Impressions del primer #TEDxUdG


Com la majoria de vosaltres sabreu, les conferències TED es fan arreu del món des de fa 25 anys, i són trobades en les quals es convida pensadors i científics a exposar idees innovadores, idees que valguin la pena, que moguin iniciatives que puguin canviar el món. Després, es difonen gratuïtament a la xarxa.

Des de fa uns anys també s'han creat les TEDx, conferències locals, organitzades de manera independent, i que permeten gaudir d'una experiència similar a les conferències TED.

Doncs bé, el passat dia 10 de maig, la Universitat de Girona va organitzar el primer TEDxUdG, i el lema de l'esdeveniment fou “Swell people and ideas, enhanced University”. Val la pena destacar que la UdG és la primera universitat pública de l'estat espanyol que organitza un TEDx.

La veritat és que haig d'agrair enormement que em convidessin de ponent, no crec pas que em mereixés estar entre tants investigadors de renom. La meva xerrada va intentar explicar com les TIC ben utilitzades en educació ens poden ajudar a fomentar el pensament creatiu, i sobre com la creativitat es pot convertir en un motor del desenvolupament. Per explicar-ho vaig enllaçar dos projectes, un desenvolupat el 2009 a l'Índia i un altre que estem desenvolupant en aquests moment a Girona. A més vaig fer una demostració amb un robot LEGO que soluciona el cub de Rubik.

Va ser una tarda plena d'idees interessants. Esperem que serveixin per a projectar la UdG al món (ni que sigui una miqueta). Medicina, robòtica, geolocalització, educació, aigua, química, visió per computador, turisme i fins i tot la Bíblia van compartir protagonisme en un TEDxUdG molt multidisciplinar.

L'esdeveniment va tenir ressó a la xarxa, i el hashtag #tedxudg es convertí en trending topic a l'estat espanyol, tot i que em sembla que ens va superar #bankia. Josep Comas ha calculat que van publicar-se 3400 tweets mencionant el TEDxUdG.

Entre els convidats, em va agradar veure en Josep Maria Terricabras, que poc a poc es va recuperant.

Enhorabona als organitzadors, espero que hi hagi més edicions!

Critiques: faltaven dones entre els ponents. A veure si el proper any ho equilibrem.

Aquí podeu veure una ressenya d'El Punt i una de la pròpia universitat. Els vídeos encara no estan editats i penjats a la xarxa, però l'streaming de l'acte encara és accessible al Canal UdG. La meva xerrada la trobareu en aquesta primera part que inserto tot seguit, a partir del minut 01:21:00.


Watch live streaming video from canaludg at livestream.com

4 comentaris:

mai9 ha dit...

carai, enhorabona per participar-hi eh!

Eduard ha dit...

Estimat Eduard, volia reconèixer la teva tasca blocaire amb el Premi Liebster Bloc per un munt de raons: http://blocdeviatges.blogspot.com.es/2012/05/premi-liebster-blog-moltes-gracies.html

Moltes gràcies !!!

Anònim ha dit...

Personalment crec que aquestes xerrades no tenen cap utilitat.

És molt maco parlar i dir coses utópiques però la realitat es dura i al final "de lo dicho al hecho hay un trecho".

Eduard Muntaner Perich ha dit...

Gràcies Gerard! Va ser molt interessant.

Eduard, moltes gràcies pel premi! Seguirem la cadena :)

Anònim, fer comentaris d'aquest tipus sense donar el nom és una mica infantil. El TEDxUdG no va ser gens utòpic, però si ho hagués estat m'hagués semblat fantàstic, perquè la utopia ens fa avançar.

Salut!