26 de maig 2012

El cervell no és un got que s'ha d'omplir


De tant en tant m'agrada destacar frases cèlebres que acompanyin la capçalera del blog. Ja fa temps que n'hi ha una de Plutarc:

"El cervell no és un got que s'ha d'omplir, sinó un foc que s'ha d'encendre".

És una frase força popular, i pot trobar-se a moltes webs, amb petites variacions, com per exemple canviant "cervell" per "ment", o "foc" per "llum".

Aquesta quantitat de versions diferents em desconcertava, i fa uns dies vaig intentar trobar la referència exacta de Plutarc. Em va costar una mica, bàsicament perquè els meus coneixements de grec antic i llatí són absolutament nuls. La frase de fet, mai la va escriure. Resulta que és una síntesi que algú va fer, d'un paràgraf de Plutarc força més llarg, que apareix a la seva obra De Audiendo, i d'on es desprén la mateixa idea.

Vet aquí l'original, la traducció al llatí, i la meva humil traducció al català (feta gràcies a dues versions diferents en anglès i una en francès, i sobretot gràcies a Google):

Οὐ γὰρ ὡς ἀγγεῖον ὁ νοῦς ἀποπληρώσεως ἀλλ᾽ ὑπεκκαύματος μόνον ὥσπερ ὕλη δεῖται, ὁρμὴν ἐμποιοῦντος εὑρετικὴν καὶ ὄρεξιν ἐπὶ τὴν ἀλήθειαν. 
Πλουτάρχου, Περί τοῦ ἀκούειν (37b-48d) 

Non enim ut vas, ita mens quoque impleri opus habet: sed fomitem tantum et alimentum (sicut materia incendenda) requirit qua incitetur ad inveniendum, et ad veritatis indagationem feratur. 
Plutarchus, De Audiendo (37b-48d) 

La ment no és un recipient que ha de ser omplert, sinó que com la llenya, necessita encendre's, per crear un impuls envers el pensament crític i la recerca de la veritat.
Plutarc, De Audiendo (37b-48d)

Un bon pensament, de quasi dos mil anys d'antiguitat.

2 comentaris:

Alícia ha dit...

Cert que hi ha moltes versions de la frase, sobretot a Internet. Record la que me vaig trobar a un catàleg de joguines, i que atribuïen a Montaigne =:-O. Deia així: “El nen no és un vas que s'omple, sinó un foc que s'encén”.
A mi també m'agrada molt el pensament, i ara que conec el seu origen encara més. Gràcies!

Eduard Muntaner Perich ha dit...

De res!! :)