20 de febr. 2012

La cara fosca de la FIRST LEGO League (II)


Avui la Universitat de Girona, la Fundació Príncep de Girona i la Fundació Scientia han presentat al Parc Científic i Tecnològic de la UdG l’edició d’enguany del torneig de robòtica FIRST LEGO League (FLL), que aplegarà més de 130 participants el proper diumenge 26 de febrer a la UdG. 

Alguns recordareu que l’any passat vaig escriure un article crític amb la FLL España, o més concretament, amb el seu patrocinador principal, l’empresa GMV. Pels que no ho sapigueu, la FIRST LEGO League és una competició internacional on grups de nens i nenes de 10 a 16 anys dissenyen i construeixen robots programables amb peces LEGO, amb l’objectiu de superar diferents desafiaments relacionats amb un tema que cada any va canviant. Durant la competició també han de presentar un projecte científic relacionat amb el mateix tema. 

La FLL España està organitzada per la Fundació Scientia, una entitat sense ànim de lucre que té l’objectiu de promoure la ciència i la tecnologia entre els joves com a via per a l’educació a través dels valors de la innovació, la creativitat i la resolució de problemes. El que crida l’atenció és que el principal patrocinador de la FLL España és GMV, una empresa multinacional espanyola del sector de l’enginyeria i serveis, que entre moltes altres coses, es dedica també a projectes de Defensa. 

Per citar només uns exemples (l'any passat algú va dir que havia estat poc explícit), GMV participa en el Projecte TALOS, sobre sistemes de comandament i control de recolzament del foc; o en el projecte PAFAD (Prototipo de Apoyos de Fuegos para la Artillería de Desembarco), que entre altres coses ajuda a calcular com realitzar un tret per tal que, tenint en compte tots els paràmetres que afecten al vol del projectil, impacti sobre les coordenades assignades; o en el projecte COMFUT (Combatiente del Futuro). També desenvolupa el software de control de l’avió Eurofighter o de l’helicòpter de combat Tigre. Cert és que GMV no fabrica armes, pero dissenya i desenvolupa sistemes que ajuden a controlar-les i a fer-les més efectives. 

A la seva web hi trobareu poqueta informació sobre aquestes activitats, i en canvi molta sobre les altres. El seu cercador intern, per posar un exemple, no troba cap informació si busquem PAFAD, pero és informació pública a l’abast de tothom (us invito a mirar els enllaços anteriors). 

Per descomptat GMV realitza altres activitats molt lloables de desminatge o desmilitarització, o projectes en el sector de la sanitat, l’espai, o la mateixa FLL. Però sense cap dubte, o com a mínim així ho penso jo, una cosa no compensa a l’altra.

Personalment, com a membre de la Universitat de Girona i com a objetor científic, em molesta particularment que una empresa que guanya diners fent tecnología per a la guerra, patrocini un esdeveniment com la FLL, una competició per a nens, amb uns valors, al meu entendre, completament oposats. Endemés, això posa a la Universitat de Girona (que acull la FLL Girona) en una situació compromesa e incòmoda, ja que ha firmat un conveni contra la investigació militar, i no sembla molt coherent que celebri una competició patrocinada por GMV.

També em desconcerta que aquest any s’afegeixi a l’organització la Fundació Príncep de Girona (FPdGi), una entitat que afirma literalment “premiar i fomentar el desenvolupament d’iniciatives que lluitin per evitar les desigualtats, eliminar la pobresa i que aspirin a fer més sostenible el nostre planeta”. Em sembla que GMV no lliga gaire amb tot això. 

Personalment, l’any passat vaig participar com a jutge a la competició de Girona, però aquest any me n’he desvinculat (ho podeu considerar una mena "d'objecció de consciència"), tot i que tinc molts companys i amics que estan a l’organització, i que fan una feina fantàstica, de forma totalment voluntària, i per suposat sense tenir cap relació amb GMV. De fet, tot el projecte és fantàstic, l’únic punt negre és aquest patrocinador. Fa mal veure el logo de GMV a la web de la UdG.

Digueu-me ingenu, càndid o idealista, però m’agradaria veure que la UdG, acompanyada ara per la FPdGi, fa algun pas per forçar a la Fundació Scientia a canviar de patrocinador de cares a l’any vinent. Em demostraria que la Universitat està per les coses que ha d’estar, pel coneixement, i no per la guerra. 

Les fotografies que il·lustren l'article són de la presentació d'avui a Girona, amb les autoritats de la UdG, FPdGi i Fundació Scientia.

 

1 comentari:

Àlex Kozzak ha dit...

Hola Eduard,

Fa mesos que llegeixo el teu bloc (de fet la primera entrada va ser sobre la LLG - via Marc Planas) i la veritat és que el teu gest és valent, és clar que sí... Ara només hi faltava la FPdGi...

Potser, tu que hi tens contacte podries presentar-los altres projectes relacionats amb el software lliure i el Domini Públic com robocicla

Ens llegim, salut!