5 de febr. 2012

The Festival of Learning


Fa uns dies al blog del MIT Media Lab van fer un apunt sobre un esdeveniment que han celebrat fa poc: The Festival of Learning.

Em va semblar una idea molt interessant. Durant dos dies tota la gent del Media Lab i d'altres facultats/labs del MIT, estava invitada a aprendre, a ensenyar i a fer coses conjuntament. Tothom (estudiants, professors, i l'staff divers dels edificis) podia participar-hi de forma voluntària, organitzant activitats o assistint a elles.

Cal dir que aquell context és força diferent de les universitats a les que estem acostumats a casa nostra. Només cal veure com defineix el Media Lab un research assistant en el seu primer any:

The Media Lab is an antidisciplinary organization packed with inventive doers. We cultivate a positive ethos of creative difference.

Crec que la definició és tota una declaració de principis. 


Les activitats del festival van ser tan diverses com tallers d'elaboració de cervesa, pensament estratègic a través del poker, introducció a l'Scratch, meditació... (aquí una llista completa). També van fer un picnic al mig del Media Lab i van organitzar jocs diversos. A més, un cop concluïdes les activitats, van reflexionar conjuntament sobre el propi procés d'aprenentatge.

El cost per la universitat és gairebé 0 (és un acte 100% voluntari). Els beneficis, en canvi, múltiples: 

  • Els estudiants poden tractar els seus professors en un context diferent de la classe, fins i tot convertint-se ells mateixos en els professors.
  • Els professors i investigadors poden intercanviar idees en un ambient relaxat.
  • Els diferents grupuscles de la universitat (estudiants, professors, staff tècnic, staff administratiu, etc.) es barregen, quelcom gens habitual.
  • Es reflexiona sobre el procés d'aprenentatge, un pilar central de qualsevol universitat, però del que de fet, es discuteix molt poc. 
  • I no menys important: la gent s'ho passa bé!


Festival of Learning 2012 | Day 1 from Michelle Chung on Vimeo.

 
Festival of Learning 2012 | Day 2 from Michelle Chung on Vimeo.