21 d’ag. 2011

L'arbre de la Il·luminació


De Varanasi, l'indret més sagrat pels hindús, a Bodhgaya, l'indret més sagrat pels budistes. Aquesta ciutat pertany a l'estat de Bihar, el més pobre de l'Índia, i és un centre importantíssim de pelegrinatge. Cada any milers de budistes de tot el món vénen a estudiar i a meditar a l'indret on la tradició diu que Siddhartha Gautama va arribar a la Il·luminació i esdevingué el Buda.


Si hi ha un lloc significatiu a la ciutat, aquest és el Bodhi Tree, una figuera sagrada, en teoria descendent directe de l'arbre sota el qual Buda s'assegué a meditar i va arribar la plena realització. La història diu que l'arbre original, al voltant del qual s'havia construït un temple al segle II a.c, fou assassinat per la dona de l'emperador Ashoka, però per sort un brot s'havia portat i plantat a Sri Lanka anys abans, així que van tornar a portar un brot i el van plantar de nou al lloc original. L'última restauració del temple actual al voltant de l'arbre (Mahabodhi Temple) és de l'any 1882, ja que els musulmans l'havien enderrocat en les seves invasions del segle XI d.c.


Bodhgaya és un lloc curiós, on et pots trobar monjos budistes de tot el món, cadascun vestit a la seva manera, i fent les pregàries i ofrenes de diferents formes. Al Mahabodhi Temple, tot i que és visitat cada dia per moltíssima gent, s'hi respira molta pau. La veritat és que l'arbre té un cert encant fins i tot per algú no-budista com jo, i m'hi he assegut una bona estona a sota, però no, de moment no m'he il·luminat. Al temple tot és molt net i ordenat (en això els budistes guanyen als hindús, s'ha de reconèixer) i hi ha unes zones ajardinades i terrasses amb vistes al Bodhi Tree on la gent s'asseu tranquilament a meditar.


A la ciutat, les diferents tradicions budistes d'arreu del món han construït altres temples. Així que s'hi poden trobar de costat, temples budistes tailandesos, tibetans, japonesos, etc.

Però per molta pau i compassió que es pugui respirar per aquí, la condició humana és la que és, i ja m'han intentat vendre fulles del Bodhi Tree, que o poden ser falses o robades. Segons m'ha dit un monjo budista del Nepal, ahir a la nit van entrar al temple i van tallar algunes branquetes.


5 comentaris:

Mireia i Ignasi ha dit...

Ooooh, què xulo!
Això no ens ho perdem. Prenen nota i vindrem a meditar a l'ombra del Bodhi Tree.
Pregunta pràctica: com està el monsó per aquesta zona? És que per Dharamsala ja comencem a estar tips d'aigua i de portar la roba sempre humida! ;)

Edu ha dit...

Sí, segur que us agradarà!

Els monsons van a dies, jo fa un parell de dies que no veig ni una gota d'aigua. Però avui és el primer dia de sol radiant des que he arribat a l'Índia, i no sé si prefereixo l'aigua, perquè fa moltíssima calor!

Una abraçada!

Mireia i Ignasi ha dit...

OK, Edu!
Tens raó, malament si cau massa aigua i malament si fa massa sol. Mai estem contents! ;)
Que et segueixi anant tan bé el viatge com fins ara.

najoana ha dit...

molt interessant el que escrius i molt boniques les fotografies. Molts petons de tots.

Ferran ha dit...

Espectacular, preciós el temple!!!