20 de juny 2011

Les ments són com els paracaigudes


Pla de vol (La Magrana 2009) de Martí Gironell, Josep Lagares i Josep Tàpies, és un llibre original. Per començar un no sabria a quina secció de la llibreria anar-lo a buscar: novel·la en català, empresa-negocis, autoajuda?

El llibre explica la història d’en Matt, que es reuneix al desert d’Arizona amb 300 paracaigudistes per intentar volar tots ells units en caiguda lliure i en formació, i així batre un rècord del món. La gràcia de la història radica en l’analogia que el propi Matt va descobrint entre el món del paracaigudisme i el món de l’empresa familiar, una idea que va prenent força i que el protagonista acabarà aplicant a la seva pròpia empresa.

De fet, les anologies que se’ns presenten són a múltiples nivells, del paracaigudisme a l’empresa, però també a la família, o fins i tot a un nivell més personal (per això mencionava l’autoajuda). Mentre el llegia, inevitablement no he pogut deixar de pensar si moltes de les idees no són també aplicables al món de la Universitat, i en concret als grups de recerca, que és el que jo coneixo millor. La meva conclusió és que sí.

Els autors (un escriptor conegut, un empresari d’èxit, i un professor de IESE) fan una novel·la molt particular, principalment perquè té el repte d'explicar la creació d'un model econòmic teòric i un model de gestió empresarial, i això siguem realistes, podria enfonsar la trama de qualsevol història. Però la veritat és que se’n surten molt bé. La novel·la està organitzada en capítols curts, amb uns títols que fan referència al lloc i al moment on es desenvolupen, i amb ordenació temporal encertada.

No cal ser un geni per veure que la figura d’en Matt evoca la del propi Josep Lagares (que per cert és qui em va regalar el llibre), que a part d’empresari és un expert en paracaigudisme i ha participat en dos rècords del món de grans formacions en caiguda lliure, i és qui va impulsar aquest projecte/llibre.

És una obra interessant de llegir en aquest context actual de crisi, ja que té un missatge molt optimista, i en el rerefons s’entreveu la necessitat d’innovar i de perdre la por al fracàs.

Potser la petita introducció, i algunes idees clau destacades explícitament dins dels capítols són innecessàries, però entenc que és molt útil per la gent que fa una lectura ràpida del llibre només en clau d’empresa. No així l'annex, que crec que és molt interessant i aporta fotografies i esquemes molt útils al lector.

I si algú ha arribat fins aquí i es pregunta el perquè del títol d’aquest post, doncs ve d’un moment de la novel·la en que en Matt llegeix un text a la samarreta d’una noia mentres espera un avió a l’aeroport:

“Minds are like parachutes. They are only useful when they are opened. Be open-minded”