26 de juny 2011

Impulsa 2011: il·lusionar, educar, emprendre, transformar


El passat 22 de juny vaig assistir al 2n Fòrum Impulsa de Girona, organitzat per la Fundació Príncep de Girona.

L’objectiu d’Impulsa és “descobrir quines són les condicions educatives, tecnològiques, econòmiques, polítiques i socials necessàries per convertir milers de joves inquiets en creadors de riquesa a través d'iniciatives en tots els camps: cientificotecnològic, empresarial i social, esportiu i artisticocultural”.

Parlaré primer de la forma i després del contingut.

Una de les crítiques que vaig fer l’any passat era que tot i que el format en teoria donava molta importància als joves, la meva sensació és que hi havia més sèniors que júniors. Aquest any això s’ha corregit, i a més s’han promogut diàlegs entre els joves i no-tan-joves (ens han regalat un llibre amb aquests diàlegs que encara no he tingut temps de mirar). En aquest sentit crec que s’ha millorat bastant. El dia abans de l’esdeveniment també va haver-hi un taller de creativitat on els júniors van poder fer networking entre ells, jo no hi vaig poder participar però m’han dit que va ser molt interessant.

Segueixo pensant com l’any passat que en un format d’un sol dia tan intens, potser es podien haver fet algunes sessions en paral·lel, amb un públic més reduït (l’Auditori de Girona ho permet perfectament), i possibilitar així el debat dels assistents amb els ponents. Ja que siguem realistes, a les pauses-cafè i al dinar a vegades és difícil accedir a segons qui.

Un video wall amb el Twitter també hauria estat interessant. Hi havia un debat paral·lel força intens al hashtag #forumimpulsa. Si el problema és que es colin missatges ofensius, segur que hi ha eines per filtrar-ho.

Sobre el contingut, crec que s’ha mantingut força el nivell, cosa gens fàcil perquè l’any passat van començar molt forts. Potser, i això ja és qüestió de gustos personals, vaig disfrutar més amb algunes de les xerrades de la primera edició, l’arrencada amb Yunus va ser molt potent. Tot i així, ha estat un luxe poder escoltar a Girona ponents com Wendy Kopp, Magnus Örn Scheving, Jon Dudas, o Felix Kinkbeiner, així com altres que ja havia vist en altres fòrums com Pericles, Xavier Verdaguer, Jaume Sanllorente (amb qui ens vam retrobar i xerrar una estona durant el dinar), o el mediàtic Pau Garcia-Milà. Mireu el programa sencer aquí. I també podeu veure els vídeos de totes les intervencions (bravo!).

Un cartell de luxe la veritat, i a més tot això acompanyat de bones actuacions musicals: Joan Chamorro i Andrea Motis ben dinat, i una mica més tard el Cor de Teatre, amb una espectacular interpretació a capella de l’obertura de Guillem Tell de Rossini.

Les conclusions del Fòrum, igual que en la primera edició, van anar a càrrec de Alfons Cornella, que més que conclusions, va explicar el que tenia ganes d’explicar, i ens va llançar uns reptes concrets molt pertinents que podreu trobar a la web del Fòrum. També va ser l’únic que va fer referència al moviment #15m, fet força sorprenent en un esdeveniment on es parlava de joves i de canviar el món, que ell va lligar amb l’emergència d’una intel·ligència col·lectiva (un tema que donaria per parlar-ne molt).

El Fòrum també incloïa el lliurament dels Premis Impulsa: al Doctor Pere Barri (Àmbit Social), l’investigador Romain Quidant (Àmbit Ciència i Acadèmia), l’escriptor Borja Bagunyà (Àmbit Cultura i Esports), l’empresari Marc Bonavia (Àmbit Empresa) i a Fundación Balia (Àmbit Entitat). Als premiats per cert, crec que se’ls podia haver donat un minut per dir alguna cosa, sense que el format s’hagués allargat massa.

El Príncep va inaugurar i clausurar l’acte, amb uns discursos on va parlar en català, castellà i anglès. El català per cert, força més fluït que l’any passat.

La veritat és que s'ha de felicitar l'organització, perquè poder gaudir d'un esdeveniment així a Girona és tot un luxe, i gràcies en especial a Josep Lagares, president del comité organitzador i qui m'hi ha invitat els dos cops.

3 comentaris:

francesc ha dit...

Molt interessant la crònica, llàstima que me'n vaig assabentar el mateix dia :(

Salutacions!

Montse ha dit...

Aquest ha estat el meu primer any, i he tingut la sort (tot i ser una junior dels grans) de poder participar en el taller de creativitat del dia anterior, i la satisfacció h'haver pogut aportar forces idees que el grup les va valorar molt bé en les votacions finals. Cal remarcar que en aquest taller varen sortir idees molt interessants, llàstima que no es poden lluir. Hagues estat una nota de color, si al acabr el fòrum s'hagues pogut fer un video de menys de 5 minuts, amb aspectes rellevants dels dos dies, ja que hi van haver moments molt interessants i que haguessib fet un tancament del fòrum impressionant.

En quan als breaks, és cert que era impossible poder accedir als ponents, tot i la seva bona pre disposició, però allò era una persecussió a mà armada i en alguna ocasió la cua de persones quevolien parlar amb el ponent, ni els va deixar dinar.

Però la valoració global és excelent. Sería bo poder veure muntats ja tots els videos que es van fer, perquè el material realment sembla ser molt i molt bo.

Moltes felicitats a en Joasep Laganes i a tot l'equip!!!!

Edu ha dit...

Ei Francesc, bentornat! A veure si un dia ens veiem en persona d'un cop :) Per l'Impulsa no pateixis que l'any que ve tornarà!

Montse gràcies pels teus comentaris! Aquest vídeo resum dels dos dies segur que hagués estat molt bé, igual que ensenyar les activitats qu van fer els nens durant el dia.

La meva valoració global també és molt positiva.