14 d’abr. 2011

Categories dels Premis Blocs Catalunya 2011L’associació STIC.cat ja ha presentat l’edició d’enguany dels Premis Blocs Catalunya.

Com de costum, aquest any torna a haver-hi canvis en les categories i en el sistema de vots. Algú podria pensar que després de tres edicions aquest tipus de coses ja haurien de ser força més estables, però sembla que encara no han trobat un model òptim de funcionament.

En aquesta edició, segurament com a conseqüència de les queixes de l’any passat, els premis estaran dividits en temàtics, corporatius, professionals, i premis especials; i els temàtics estaran dividits en les següents categories:

- Cultura i tendències
- Literatura (Premi LLetra UOC)
- Periodistes i mitjans
- Educació
- Esports
- Cuina, gastronomia i enologia
- Universitats, recerca i ciència (Premi Universitat de Girona)
- TIC
- Política, economia i societat
- Història, tradicions i patrimoni (Premi Omnium Cultural)
- Turisme i viatges
- Miscel·lània i Personals

Respecte l’edició anterior, desapareixen els premis al millor blog en format audiovisual (ningú sabia exactament que era això…) i se’n creen alguns de nous: Universitats, recerca i ciència, Història, tradicions i patrimoni, i Turisme i viatges.

La categoria de blogs de turisme i viatges la trobo encertada, perquè n’hi ha molts (sobretot de viatges), i realment és un tipus de blog ben diferenciat i conegut per tothom (serà una alegria pels bloggers del Congrés Volta al Món). La categoria d’universitat, recerca i ciència també crec que era necessària, i m’agrada que l’hagi patrocinat la UdG. Però història, tradicions i patrimoni és una categoria que no acabo d’entendre, sobretot perquè ja hi ha cultura, i no sembla que hi hagi gaires blogs dedicats a la història i el patrimoni, però vaja potser m’enduc una sorpresa.

Em segueix sorprenent que es mantinguin categories com esports o gastronomia, on a penes s’hi inscriuen una vintena de blogs a cadascuna, i que en canvi segueixi sense haver-hi una categoria d’activisme (on s’hi podrien incloure blogs d’organitzacions no-lucratives i blogs personals de temàtica social; i estic segur que n’hi hauria moltíssims). De fet, a la majoria de directoris de blogs hi ha sempre la categoria activisme (o solidaritat, o quelcom similar). Els primers anys l’organització ho justificava dient que el premi especial del jurat anava dedicat a causes socials, però aquest any els premis especials no van en aquesta direcció (premi al millor blog de tots els inscrits, i premi a la millor acció a les xarxes socials). Però vaja, entenc perfectament que és molt difícil establir unes categories que siguin del gust de tothom.

En tot cas, benvinguts siguin els premis, que segur que remouran la Catosfera durants uns mesos, i que per cert aquest any s’entregaran a la Seu d’Urgell.

2 comentaris:

David ha dit...

Hola Eduard,

Sóc un dels "autors intel·lectuals" de la nova categorització. Només comentar-te que esports i gastronomia, que l'any passat van tenir un participació discreta, són probablement dues de les àrees on hi ha un major nombre de blocs i amb comunitats força actives. Per aquest motiu es mantenen aquest any. També hem fet un apartat especial a història, tradicions i patrimoni, separat de cultura i tendències, perquè hi ha prou massa crítica a ambdues categories.

Sobre l'omissió de la categoria d'activisme... bé, està recollida dins de l'apartat d'economia, política i societat. Aquí ha jugat en contra el fet de comptar ja amb moltes categories i de no estar segurs de què, parlant de blocs individuals, hi hagués prou massa crítica. De totes maneres, com hauràs pogut veure, les categories es van revisant any rere any, o sigui que pot ser perfectament que l'any vinent hi hagi categoria.

Merci per les reflexions!

Edu ha dit...

Hola David!

No tinc res contra les categories de gastronomia i esports :) però no estic d'acord en que són "dues de les àrees on hi ha un major nombre de blocs". Qualsevol visita a un directori de blogs deixa clar que representen un % molt petit. Recordo que altres anys hi havia hagut premi a blogs de cinema, i es van eliminar per la poca participació (o això tinc entès). Per això m'estranyava que esports i gastronomia es mantinguessin. Dir que van tenir una "participació discreta" és un bon eufemisme :)

Sobre història i patrimoni no puc opinar, ja he dit que potser m'enduc una sorpresa, però vaja, sincerament no crec que hi hagi gaires blogs dedicats al tema. Ja veurem la participació. De fet m'alegrarà equivocar-me en aquest tema.

Respecte l'activisme, ja he dit que entenc que no es poden aconseguir unes categories a gust de tothom. Però no em sembla que un blog d'un cooperant a Ghana hagi de conviure a la mateixa categoria que un blog sobre política catalana, per posar un exemple.

I de res, només faltaria! Gràcies a vosaltres per impulsar els premis.

Jo com sempre, m'hauré d'inscriure a la categoria de blogs personals, la més competitiva :) perquè aquí hi parlo una mica de tot!

Salut!