12 de març 2011

MomssenFa uns dies vaig anar a la presentació de la novel·la Momssen de Jaume Puig (Acontravent, 2011), a la Llibreria 22. Em va fer il·lusió perquè amb en Jaume i la Fina només ens coneixíem virtualment. En Jaume, un advocat de Blanes, va ser un dels primers lectors del Com gotes a l'oceà.

La novel·la és sorprenent. La història es desenvolupa ràpida i t'enganxa de seguida. No vull explicar-ne gaires detalls, deixem-ho en que el protagonista, en Robert Momssen, és un advocat del tot amoral, que menysprea absolutament el món que l'envolta, i que vol convertir-se en escriptor peti qui peti (literalment).

M'agrada la descripció "bestialment divertida" que en fa l'editor, en Quim Torra. I és que realment és així, molt divertida i molt bèstia alhora, amb moment delirants, i repleta d'ironia per tots costats. Però que tingui un ritme accelerat i que sigui de lectura ràpida, no vol dir que no contingui algunes reflexions profundes, amagades sota la sàtira àcida. Us copio el tall que va llegir en Jorge Morales durant la presentació a la 22.

Vivim en un món ridícul, ple de gent ridícula que fa i pensa coses ridícules. Em sembla inevitable, almenys de manera universal, però inacceptable com a individu. La majoria de persones viuen el món que els ha estat donat, mai el seu món. Viuen o malviuen el món dels seus pares, de la família, l'escola o els amics, sotmesos pels pensaments que no han pensat, viuen un món aliè, però els resulta una condemna, una pena privativa de llibertat. Contra això sempre m'hi he rebel·lat, de manera natural. [...].

Una novel·la molt original, d'un escriptor que segur que no tardarà a sorprendre'ns novament.

La portada tan aconseguida és per cert, obra de la Fina.

Algunes ressenyes: Avui, Salvador Macip.

2 comentaris:

Fina ha dit...

Hola Eduard!

M'agrada molt que t'hagi agradat la novel.la d'en Jaume.Recomanar-la té el seu risc.
Certament,el que va explicar en Jorge a la presentació ho vaig trobar encertadíssim.Fer una obra seriosa en clau d'humor, que no caigui en la buida gracieta i que et porti a la reflexió ,fins i tot, en el precís instant que estàs deixant anar la rialla no és gens fàcil d'aconseguir.
Al final, com bé dius tu,la novel.la és sorprenent i penso que en Jaume, en un futur immediat, encara ens donarà més sorpreses.

Moltes gràcies per la part que em toca.:-)
De moment els "imputs" que m'estan arribant són molt positius.L'altre dia, a la presentació que es va fer a Blanes, l'editor em deia que no era fàcil fer un retrat de "Momssen".Si, com sembla ser, ho he aconseguit i, a més a més ,la portada agrada,la meva satisfacció és plena.

Queda pendent parlar de Momssen fora d'internet.Li haurem de dir a l'autor.

Una abraçada i gràcies per la teva amabilitat.

Edu ha dit...

De res Fina!

I tant, la portada que has fet és un bon retrat del personatge.

M'alegro que el inputs estiguin essent tan bons!