2 de març 2011

Mahabharata 2011, Jove Calassanç Teatre


El Mahabharata és l’epopeia més llarga que s’ha escrit mai. Producte de la tradició oral índia, es calcula que té uns 2600 anys d’antiguitat (com a mínim!). Perquè us feu una idea de la seva extensió, és com 4 vegades la Bíblia.

Convertir-la en una obra de teatre és una feina colossal que poca gent s’ha atrevit a fer. Un va ser Peter Brook als 80, i ara s’hi han atrevit els valents del Jove Calassanç Teatre, liderats per en Rikki, un amic que també ha fet de voluntari a l’Índia, que portava tres anys preparant-la, i que s’ha encarregat de tota l’adaptació, direcció, i fins i tot d’actuar fent de Viāsa, el narrador (popularment considerat l’autor del llibre).

L’obra com és lògic no té l'exhaustivitat del llibre, però tampoc ho pretén. És un tastet molt complet, una mena d’introducció a aquest món de reis, savis, déus i dimonis. Hi ha escenes memorables de la guerra entre Pandaves i Kauraves, precioses coreografies, i per suposat no hi falta la Bhagavad Gita, un capítol que és una petita joia que hauria de llegir tothom.

La posada en escena va ser molt encertada, amb detalls molt ben trobats. La caracterització i el vestuari, una feinada amb resultat excel·lents. A més, van adaptar l’obra per a tots els públics, i van assistir-hi molts nens, que van aguantar les dues hores ben entretinguts.

Una obra heroica, i no ho dic pel contingut (que també) si no pel treball que hi ha al darrere. Us diria que l’anéssiu a veure, però només van fer dues representacions, coses d’aquest teatre mal anomenat amateur. Així que us recomano la seva propera estrena, una versió de Jesucrist Superstar que promet, i que representaran durant 6 dies al maig.

Fotografia: Nuria Rub

7 comentaris:

noica ha dit...

Subscric tot el que diu l'Eduard: l'obra em va semblar sensacional, i més sabent tot el treball que hi ha hagut al darrera. Cal destacar l'altíssim grau de compromís i motivació dels intérprets, molts dels quals han viatjat per l'Índia. La meva enhorabona a tots ells, començant per en Rikki. Espero que tinguin l'oportunitat de representar-la en més ocasions!

Edu ha dit...

Hi vau anar l'endemà? Vaig veure l'Aram en foto, que guapo :) Enhorabona!

Rikki ha dit...

Gràcies Eduard, per la teva assistència i el teu comentari. Estem satisfets de que la història hagi pogut arribar al públic. Ara, a buscar algun bolo. Fins aviat.

noica ha dit...

Moltes gràcies, Eduard! I sí! Em vaig poder escapar diumenge: no m'ho volia perdre de cap manera! En Jaume es va quedar a casa amb l'Aram...

Mireia i Ignasi ha dit...

Ei, una bona notícia: hi haurà una altra representació del Mahabharata!!!

El proper dilluns 30 de maig a les 19.00h a l'edifici de la UB de Plç. Universitat, a Barcelona.
L'entrada és gratuïta.

Aquest cop jo no m'ho perdo!

Més info:
http://www.ub.edu/ipoa/Cartell%20Sanscrit%20a%20Barcelona%202011.pdf

Edu ha dit...

Sí, ja ho sé! Si m'ho puc combinar encara hi tornaré :)

Mireia i Ignasi ha dit...

Edu, si t'estàs plantejant repetir vol dir que la representació val moooooolt la pena!
Encara tinc més ganes d'anar-hi ;)