24 de març 2011

El reuma de Hermann Hesse


En aquest blog ja he parlat altres cops de Hermann Hesse, un dels meus escriptors preferits.

En un mercat de Nadal a Girona vaig trobar per 1€ un petit llibre seu anomenat En el balneario (Primera Plana, 1993). L’edició no és especialment bona, era un llibre que en el seu moment van donar amb El Periódico (la portada fa basarda oi?), però el contingut ja és una altra història, m’ha semblat una lectura deliciosa, tot i que segurament anècdotica al costat de les seves obres més conegudes.

Es tracta d’un llibre autobiogràfic, ideal per entendre una mica millor la personalitat de Hesse. Hi explica de forma personal i íntima, una estada en un balneari, en plena crisi reumàtica. El text és ple de situacions comunes i quotidianes tractades amb bones dosis d’ironia, en alguns moments descrivint situacions ben còmiques.

Com ja és habitual en Hesse, en aquest llibre també hi ha una bona dosi de crítica i reflexió sobre la societat materialista, la comercialització de la saviesa, o el món burgès, temes recurrents a les seves novel·les, però aquí tractats en primera persona pel propi Hesse, i no per algun dels seus alter egos com per exemple Harry Haller al Llop estepari.

És una obra tardana, d’un Hesse ja molt famós però que demostra estar en plena forma.

Recomanable pels amants d’aquest autor. Si no heu llegit mai Hesse, potser millor començar per algun altre (Siddhartha, Llop estepari, Demian, …).

3 comentaris:

Anònim ha dit...

diuen que els millors llibres són aquells que et canvien la vida, i Siddharta va ser un d'ells... el llop estepari em va agradar però vaig topar amb una edició molt antiga amb una traducció horrible al català que segurament li va fer perdre qualitat... odio quan passa això!

només per bojos.

violeta.

Alícia ha dit...

De Hesse només he llegit el Llop estepari. Sens dubte un llibre per tornar a llegir. Recordo especialment la caricatura que fa de l'home burgés, molt bona, i que pel que sembla és una de les seves obsessions.
Doncs si En el balneario és tan còmic com dius, em convé. Estic necessitada d'una mica d'humor. Me l'apunt.

Edu ha dit...

Hola Violeta, Siddhartha també em va agradar molt, però el meu preferit és el Llop estepari, va ser una lectura que em va marcar. La meva edició és moderna, ja te la deixaré si vols.

Ei Alícia, tampoc és que sigui tan còmic eh, només té alguns detalls, escrits amb molta ironia, però no és un llibre d'humor.

Salut!