7 de febr. 2011

La cara fosca de la First Lego League


La First Lego League Girona va ser un èxit rotund, però si a l’article anterior m’he dedicat a lloar les virtuts i mèrits de la competició que vam celebrar ahir, ara no em puc estar de comentar un punt negre que vaig intuir llavors i que no he constatat fins aquest matí. De fet, aquest aspecte negatiu no té res a veure amb l'esdeveniment de Girona, sinó amb l'organització a nivell espanyol.

El patrocinador exclusiu de la First Lego League Espanya és el grup empresarial tecnològic GMV. Ahir van ser presents a l'esdeveniment gironí a través de vídeos promocionals, propaganda gràfica per tot arreu, i fins i tot un representant que va entregar un dels premis. En el vídeo promocional que van projectar em va sobtar que una de les seves àrees de treball és "Defensa", cosa que aleshores ja em semblà inquietant.

Avui he entrat a la seva web i he descobert que entre moltes altres coses, es dediquen a la investigació militar, i per exemple fan coses com el software de control de l’avió Eurofighter, de l’helicòpter de combat Tigre, o sistemes de comandament i control per a grups d’artilleria, i per a operacions al camp de batalla; això només per citar alguns exemples.

És un tema que a mi em molesta particularment, ja fa anys que vaig signar una declaració d’objecció científica en aquests temes, i m’he manifestat molts cops en contra de la investigació militar. I tot i que la First Lego League m’encanta i trobo que és un esdeveniment únic i extraordinari, mentres GMV en sigui patrocinador a Espanya, jo personalment no hi tornaré a participar. És una qüestió de principis.

Trobo indignant que una empresa que guanya diners fent tecnologia per a la guerra patrocini un esdeveniment com aquest, amb uns valors, al meu entendre (i espero no equivocar-me), completament oposats. I el fet que GMV també faci aplicacions de desminatge i desmilitarització, des del meu punt de vista no canvia res, només accentua la hipocresia d’aquest grup empresarial.

No descarto escriure un manifest perquè s’hi pugui sumar qui vulgui de la comunitat First Lego League Espanya.

Fotografia: Marc Martí (Diari de Girona)

3 comentaris:

Xiquein ha dit...

Estarem atents per quan el publiquis, Eduard, i poder signar-lo.
Dani

Bernat Recasens Vert ha dit...

Ostres, tens raó! No hi havia pensat i estic segur que molts nens (segurament tots) no voldrien participar de la "festa" si sapiguéssin que qui la paga fabrica armes de guerra!

Si et plau, quan facis el comunicat avisa'm que el signaré jo i els meus fills (si volen). Estic segur que podem trobar un altre patrocinador!

Bernat

Edu ha dit...

Gràcies a tots dos! Us mantindré informats.

Salut!