7 de gen. 2011

La filosofia ha mort?


Si fem cas a Stephen Hawking semblaria que sí. En el seu últim llibre El gran disseny, que sobretot ha tingut ressó a tot arreu per l’afirmació (malinterpretada pels mitjans) “Déu no és necessari per a explicar l’origen i el funcionamient de l’Univers”, sembla que també hi ha altres assercions igual de provocadores.

Al blog La ciencia y sus demonios i he llegit aquest fragment del llibre, on Hawking afirma literalment que la filosofia ha mort.

“Viviendo en este vasto mundo, que a veces es amable y a veces cruel, y contemplando la inmensidad del firmamento encima de nosotros, nos hemos hecho siempre una multitud de preguntas. ¿Cómo podemos comprender el mundo en el que nos hallamos? ¿Cómo se comporta el universo? ¿Cuál es la naturaleza de la realidad? ¿De dónde viene todo lo que nos rodea? ¿Necesitó el Universo un Creador? La mayoría de nosotros no pasa la mayor parte de su tiempo preocupándose por esas cuestiones, pero casi todos nos preocupamos por ellas en algún instante.


Tradicionalmente, ésas son cuestiones para la filosofía, pero la filosofía ha muerto. La filosofía no se ha mantenido al corriente de los desarrollos modernos de la ciencia, en particular de la física. Los científicos se han convertido se han convertido en los portadores de la antorcha del descubrimiento en nuestra búsqueda de conocimientos”.

Tinc molt respecte per Hawking, vaig llegir Una breu història del temps amb només 14 o 15 anys, i va ser un llibre que em va marcar molt. Però no estic d’acord amb aquesta asseveració sobre la filosofia. Entenc la idea que vol transmetre, i certament els científics han substituït en gran part als filòsofs en la búsqueda de coneixement (no ara, sinó ja des del segle XVII), però jo crec que precisament els avenços de la física moderna, i la seva nova manera d’entendre la realitat, han provocat l’efecte contrari: han estimulat la filosofia, que no només no s’ha estancat, sinó que està molt atenta a disciplines com la mecànica quàntica per a seguir avançant.

Fa poc he estat llegint Schopenhauer (del segle XIX però totalment vigent), i ara estic llegint The Quantum and the Lotus, un diàleg seriós entre budisme i ciència, i si alguna cosa en puc extreure, és que la filosofia no ha mort!

1 comentari:

Online pharmacy reviews ha dit...

Esta foto me hace pensar en que somos seres inteligentes que podemos aprender lo que se nos plasca, y que somos brillantes como humanos que somos