18 de des. 2010

Les divagacions literàries de Jordi Llovet


Per tercer any consecutiu, en Jordi Llovet ha fet el seu curs d'Introducció a la Literatura Universal a La Mercè de Girona, aquest any dedicat principalment a la novel·la dels segles XVI, XVII i XVIII. De fet, segurament el títol que millor escauria al curs, és el de divagacions literàries, ja que les seves classes són un conjunt de disgressions, anècdotes i giravoltes de tota mena, encara que certament, sempre amb un lleuger però resistent fil conductor. Llovet tan aviat es pot posar a cantar un fragment del Don Giovanni, com a despotricar contra Gaudí, o petar-se de riure uns quants minuts seguits amb algun detall graciós de Goethe o Flauvert. Del que no hi ha dubte és que en sap molt, i que les seves classes són qualsevol cosa menys avorrides. Un professor savi i una mica boig, d’aquells que tothom voldria tenir a la Universitat, fins i tot un informàtic com jo. I sembla que alguns tindran sort, ja que tot i estar jubilat, tornarà a fer algunes classes.

Assistint al curs, no puc deixar de pensar com serien d'interessants uns crèdits obligatoris d’Humanitats a les carreres científiques, i viceversa. No puc entendre aquesta mania de separar ciències i lletres. Però vaja, això sí que és somiar truites, en una universitat la d’avui, que és bàsicament una fàbrica de treballadors (bé, ara mateix una fàbrica d'aturats).

En tot cas, queden encara dos cursos més, dedicats al romanticisme i al segle XX. Així es tancaria un cicle de 5 anys que haurà abraçat des de la Bíblia fins a les vanguàrdies literàries del segle XX. Espero poder apuntar-m’hi!

Del curs d’aquest any, me n’enduc moltes anotacions amb llibres per llegir, i d’aquests tinc ganes de començar amb el Pickwick de Dickens en versió de Carner.

3 comentaris:

Fina ha dit...

"com serien d'interessants uns crèdits obligatoris d’Humanitats a les carreres científiques, i viceversa. No puc entendre aquesta mania de separar ciències i lletres."

Mira, aquesta vegada, també coincidim. :-)

Salutacions i Bones Festes!

Edu ha dit...

Gràcies Fina :) Bones festes i una abraçada!

Ally ha dit...

Jo tampoc compartesc aquesta mania de separar ciències i lletres, i quan jo estudiava era una cosa ben estricta. Pensava que ara això havia canviat una mica (amb el sistema dels crèdits creia que hi havia més flexibilitat), però pel que dieu no és així :(

Em fa gràcia això que dius sobre que la universitat és una fàbrica de treballadors, perquè des de l'empresa es queixen just del contrari (poc més o manco una fàbrica de teòrics que no saben en quin món viuen). Supòs que tots teniu una mica de raó, la qual cosa em fa pensar que les coses no s'estan fent bé :(