16 d’oct. 2010

La història de Saleem Sinai. Una pre-ressenya


Estic totalment extasiat amb la lectura d’Els fills de la Mitjanit (Midnight’s Children) de Salman Rushdie (Bromera 2008). És un llibre que feia anys que volia llegir, però centrant-se la història a l’Índia (sobre la que he llegit tant) i havent assolit el llibre aquesta condició de veritable “clàssic contemporani”, he anat posposant la seva lectura durant molt de temps. Fins ara.

Sincerament, la història narrada en primera persona (val a dir, de forma molt original) per Saleem Sinai, que és alhora la història de l’Índia moderna després de la independència i la seva partició, m’ha impressionat tant, que necessito fer-ne una pre-ressenya fins i tot abans d’acabar-lo.

Només llegint-ne unes pàgines, un s’adona de com és d’ambiciosa aquesta novel·la publicada el 1981. Va guanyar el Premi Booker d’aquell any, i recentment li han concedit el The best of the Booker, com la millor obra de les que han rebut el Premi Booker al llarg dels seus 40 anys de vida.

Quan escrigui la ressenya, ja faré alguna pinzellada de l’argument, de la seva combinació de registres, del seu realisme màgic, i de l’immens món literari que hom pot copçar a l’interior del llibre; però no em puc estar de dir que l’única novel·la contemporània (que jo hagi llegit eh!) amb una ambició i potència literària tan gran, és Cien años de soledad, a la que estic absolutament segur, és deutora.

Em sembla que no cal que digui que, si no l’heu llegit, us el recomano.

PD: pel que sembla n'estan preparant una versió cinematogràfica que seria dirigida per Deepa Mehta (directora de Water per dir-ne una), raó de més per llegir-la quan més aviat millor. Ja sabem com acaben aquestes adaptacions... per molt bona que sigui la directora.

2 comentaris:

Ally ha dit...

Esperam aquesta ressenya, aviat, perquè també el volem llegir abans de la pel·lícula ;)

Edu ha dit...

A veure si t'agrada tant com a mi! :)