2 de jul. 2010

Impulsa. Girona

Ahir vaig assistir al primer Fòrum Impulsa, celebrat a Girona i organitzat per la Fundació Príncep de Girona. El fòrum vol ser una reunió anual per donar a conèixer les condicions socials, tecnològiques, econòmiques i polítiques que afavoreixen l’aparició i el desenvolupament de voluntats emprenedores ens els joves dins dels àmbits social, científic/acadèmic, cultural/esportiu i empresarial. Una mena d’observatori mundial del talent, dels emprenedors, la innovació i la creativitat.

La idea és bona i la jornada d’ahir va estar carregada d’idees i reflexions molt interessants la veritat. Però abans d’explicar tot el que m’ha agradat (que és la majoria) vull fer un parell de crítiques constructives.

La primera és sobre el format de l’event. Es va repetir i repetir que Impulsa no era un fòrum convencional, i que tindria un innovador format neuronal. Jo per la meva feina he assistit a un munt de conferències, congressos, workshops, jornades i fòrums, i la veritat és que no vaig veure que el format tingués res que el fes especialment diferent. De fet, crec que hi va haver poca interacció (no hi havia torns de preguntes) i l’única possibilitat de “debat” amb els ponents era durant les pauses del cafè o el dinar (això en el cas que conseguissis accedir a ells clar). La veritat és que el programa era molt dens, i si s’haguessin fets debats s’haurien necessitat dos dies en comptes d’un, però jo ho vaig trobar a faltar igualment. Potser es podien haver fet sessions paral·leles amb menys gent (l’Auditori de Girona ho permet perfectament) i possibilitar així el debat. També es va voler dotar d’interactivat l’esdeveniment permetent l’enviament de comentaris al blog o a través de SMS. Pels comentaris al blog necessitaves usuari i password (que tenien tots els assistents) i els SMS eren de pagament. Restringir l’accés al blog em sembla que va contra la pròpia filosofia del fòrum, hauria d’estar obert també a la gent que seguia l’esdeveniment per Internet (per exemple a través de l’streaming del portal Universia). I respecte als SMS, tothom sap que hi ha una eina molt millor per dinamitzar els comentaris en events, és gratuïta, i es diu Twitter. No sé, l’única raó que veig per fer-ho així és que els organitzadors tinguessin por de rebre comentaris ofensius o crítics en contra del Príncep, que va presidir l’acte. Un altre detall molt significatiu en aquesta línia és que el ordinadors del hall que es van posar a disposició de tothom només tenien accés local! (per sort jo duia el portàtil).

La segona crítica és sobre els assistents. També es va repetir i repetir que el target del fòrum eren joves emprenedors i potencials agents del canvi, però fent una simple ullada era fàcil veure que la mitjana d’edat no era especialment jove. La gent de la meva edat o inferior érem un clara minoria. En aquest sentit s’ha de millorar força. Però així com faig la crítica també haig d’agrair i valorar molt positivament la proximitat i receptivitat dels organitzadors, ja que jo mateix vaig assistir al fòrum gràcies a haver fet un simple comentari al blog d’en Josep Lagares, el president del comité organitzador, que després de visitar el meu blog va creure que donava el perfil de potencial agent del canvi. Gràcies!

Dit això, tota la resta em va semblar molt interessant. Les ponències van ser en general d’alt nivell, començant per la primera, del Nobel de la Pau Muhammad Yunus, que va explicar l’origen del Grameen Bank i els microcrèdits que l’han fet famós, però també conceptes més actuals com el d’empresa social i la seva necessitat avui en dia.

Pedro Nueno tot seguit va fer una xerrada (en la meva opinió la més dolenta amb diferència) que no va aportar res de nou sobre l’emprenedoria i que fins i tot va resultar en alguns moments ofensiva després d’haver escoltat a Yunus parlant d’empreses socials.

Ki-Seok Kim va parlar de l’impacte de l’educació en l’economia i la transformació de Corea del Sud. Després Israel Ruiz va xerrar sobre com vitalitzar un ecosistema d’innovació basat en el talent, des de la perspectiva del MIT.

Inés Sanguinetti va fer una ponència molt apassionada sobre l’art com a motor per a transformar la societat. Després Zaryn Dentzel explicà la seva experiència personal com a fundador de la xarxa social Tuenti, i Bruce D. Walker va donar unes quantes idees sobre com establir un nou model de col·laboració científica per fer un món millor.

Abans del dinar també hi hagué un debat sobre els temes del fòrum, a l’estil 59 segons, i moderat per Elena Ochoa. Hi participaren Isak Andic, Andrea Christenson, Carlos Losada i MªJúlia Prats.

Després de dinar Mike Feinberg va donar la seva nova visió de l’ensenyament públic, centrada en facilitar als nens l’entrada a l’ensenyament superior. José Mariano López-Urdiales tot seguit va parlar del seu peculiar i original projecte de viatges a l’espai en globus.

Pau Garcia-Milà es va posar el públic a la butxaca amb les seves bromes i naturalitat, explicant com van crear l’empresa EyeOS. Va ser amb diferència el que va arrencar més aplaudiments.

Gairebé tancant les xerrades Javier Fernández-Han, que es va fer famós als 15 anys per haver inventat un sistema que combina reciclatge, creació de biomassa i cultiu d’aliments, va fer una xerrada una mica fluixeta i càndida sobre com crear nous inventors (però és que només és un nen!).

Finalment, tancant les ponències, Ana Maiques va explicar la seva experiència com a cofundadora d’Starlab i la seva visió de com convertir la ciència en valor per a la societat.

Durant la jornada també va haver-hi actuacions musicals i de dansa (potser en això sí que el format va ser més innovador). La companyia Brodas va fer una actuació de Hip Hop, més tard el Jove Ballet de Catalunya també va fer una actuació, i finalment Sílvia Pérez acompanyada de Ravid Goldschmidt van interpretar dues cançons, ell tocant el hang (un instrument de percussió melòdic) i ella posant la veu. Impressionant sobretot aquesta última actuació, de les que et posen la pell de gallina, val la pena veure’ls en directe, de veritat.

També Alfons Cornella va participar amb la difícil tasca de resumir la jornada mitjançant un mapa visual (un altre punt positiu per l’acte), i és que a Infonomia en saben molt d’aquestes coses. Anna Maria Geli, rectora de la UdG, va llegir les conclusions i la Declaració del Fòrum Impulsa.

Després es van repartir els I Premis Impulsa, els podeu consultar aquí, i el Príncep va clausurar la jornada.

A El Punt podeu llegir un article força complet sobre el Fòrum Impulsa.

2 comentaris:

Ally ha dit...

Tot i que ja vaig veure la notícia (molt de passada) per la tele, m'ha agradat el resum que n'has fet. Sempre m'han fet gràcia aquestes frases encoratjadores tipus de fracàs en fracàs fins a l'èxit final. Sovint una s'entem que darrera cada fracàs hi ha hagut un bon matalàs, però bé, no vull desinflar els ànims del jovent que teniu un futur prometedor per davant.
I després de fer un tomb pel fòrum d'IMPULSA, una sempre s'anima: “Vivim un moment potencialment èpic. Hi ha moltes coses que cal canviar. Hem de ser valents” ...
També he trobat divertida la polèmica que va provocar el president de MANGO (hauria de recordar el nom :( ) amb això de que "L'emprenedor neix, no es fa" hahhaha. Interessant el debat ...

Edu ha dit...

Bé, al nostre país hi ha un cert temor al fracàs des de sempre que en altres contrades no és tan evident. No es pot aprendre sense enquivocar-nos.

I sí, això de si l'emprenedor neix o es fa, és interessant. Segurament és una barreja de les dues coses: cal formació en emprenedoria, creativitat i innovació, però al final també calen ganes de tirar endavant una idea, un projecte, i això últim no es pot ensenyar.

Salut!