15 de jul. 2010

Banc Santander sense armes

Des de fa uns dies està en marxa la campanya Banc Santander sense armes, promoguda per Justícia i Pau, Observatori del Deute en la Globalització i Setem.

La campanya denuncia principalment que el Banc Santander finança operacions d’empreses que fabriquen armes molt controvertides, i que té inversions en empreses militars espanyoles. També es pretén fer un seguiment de l'impacte del banc a escala mundial, denunciant aquelles pràctiques que vulneren els drets humans. En aquest sentit, la campanya es força semblant a la que ja existia sobre el BBVA.

Immediatament desprès que la campanya fos llançada, el Banc Santander va intentar amb molt males pràctiques intentar aturar-la, per sort sense èxit. Primer, la web de la campanya va patir uns sospitosos atacs hackers, i paral·lelament el banc va formular una denúncia en la qual afirmava que a través d'aquella pàgina web s’estava fent phishing, és a dir, s’estava robant els codis dels clients del banc amb l’objectiu d’utilitzar-los per entrar en els seus comptes personals. Una acusació falsa i sense cap sentit, amb l’únic objectiu que el domini www.bancosantandersinarmas.org fos eliminat i retirat del servidor immediatament.

La campanya però, continua en marxa. Us recomano passar-vos-hi, fer un cop d’ull a les inversions en armament, i si voleu, signar mostrant el vostre rebuig.

Tal com diuen al Centre d'Estudis per la Pau J.M. Delàs: “a través dels nostres dipòsits i inversions financeres podem estar finançant més o menys directament a companyies que no comparteixen els nostres valors. És important tenir això en compte perquè si volem que les empreses tinguin un comportament ètic en tots els àmbits és necessari que apliquem primer la mateixa regla a les nostres opcions de consum”.

El Banc Santander per suposat no és l’únic que financia l’indústria militar, aquí podeu veure uns quadres amb les dades de finançament militar de diferents entitats bancàries espanyoles, entre elles algunes entitats catalanes com el Banc Sabadell o La Caixa.

2 comentaris:

Ally ha dit...

Vagi per endavant que no tinc ni idea d'economia. Entre la meva indigència econòmica-empresarial i les explicacions tipus "els mercats són capriciosos" (volent dir que no hi busqui cap lògica perquè no la té), flipo bastant fullejant els suplements d'economia.
Si amb la crisi, ens fiem poc dels bancs (per aquí circulava la recomanació que el primer a fer en cobrar la nòmina era treure-la del banc), què ha de ser ara amb les inversions èticament dubtoses de la nostra banca? :-(
Ostres! a la llista de bancs que financien la indústria militar hi són gairebé tots, fins i tot Sa Nostra de Mallorca (que precisament està en una situació molt delicada). Però m'ha sorprès gratament quan entre la banca ètica d'Espanya (només Triodos Bank i FIARE) es parla de Caixa Pollença com a caixa responsable.
Molt interessant la web de la campanya. He après moltes coses ...

Mª Mercè ha dit...

M'he quedat sorpresa. No ho sabía i tampoc havia llegit la teva entrada.

Una abraçada!