29 de juny 2010

El Mundial de la Solidaritat?

Vagi per endavant que el futbol m’interessa més aviat poc. Aquests dies però, és inevitable escoltar, veure i llegir informacions al voltant del Mundial de Sud-àfrica.

En un moment en el que fins i tot els polítics es rebaixen els sous (sí sí, fins i tot ells!) m’ha sobtat i indignat llegir que els integrants de la Roja s’embutxacaran unes primes de 600.000 euros cadascun si guanyen la Copa del Món (les més altes de tot el campionat). Però encara m’ha sobtat més llegir en alguns mitjans, titulars com “La solidaridad Roja” o “El Mundial de la solidaridad”, remarcant entre d’altres, el fet que els jugadors ―després de l’allau de crítiques―, han decidit donar 50.000 euros a causes socials en cas que guanyin la competició. Ui ui quanta solidaritat! Erigim-los un monument ja mateix!

És això realment la solidaritat? Són aquests els models socials en els que, segons Danny Jordaan (president del Comitè Organitzador del Mundial), s’han d’emmirallar els nens i nenes d’Àfrica? Són aquests els “monuments que representen les aspiracions i l’esperança” dels africans?

Els 14 milions d'euros que guanyarien aquestes 24 persones (això només amb les primes), equivalen al sou d’un miler de mileuristes durant un any. Tot això, com a premi per obtenir allò pel qual en teoria ja lluiten per aconseguir (i pel qual ja reben uns sous altíssims). No té cap sentit.

Certament no són diners públics, i nosaltres no ho paguem, ja que la Federació Espanyola de Futbol obté aquests calers a través de la FIFA, i en aquest sentit doncs no és criticable. Però cal recordar que en teoria i segons la llei, la Federació Espanyola és una entitat sense ànim de lucre, i en aquest sentit, si tenen beneficis seria molt més lògic que destinessin els diners a potenciar l’esport base, a equipaments esportius municipals, o per exemple a projectes d’inserció social a través de l’esport. Sembla però, que la selecció funciona més aviat com una empresa privada, molt lucrativa per a uns quants per cert.

El fet que aquest mundial es jugui a Sud-àfrica encara fa que tot això sigui èticament més reprovable. Estem parlant d’un país on hi ha 6 milions de persones amb el VIH, i que té els nivells de desigualtat més grans del món (la meitat del país sobreviu amb el 8% del PNB). 


A la premsa, tot i que s’han pogut llegir moltes crítiques similars a aquesta que estic escrivint ara mateix, també han aparegut articles i editorials defensant les primes, amb arguments molt contundents certament…
Si España gana el título, millones de ciudadanos saldrán a la calle para celebrarlo con una sola voz. Para muchos podría ser la única alegría de un año durísimo. ¿Alguien es capaz de ponerle precio a eso? (Editorial de Marca)
A mi tot això em sembla vergonyós la veritat. Si penseu com jo, des d’aquí us invito a escriure un email a la Federació Espanyola de Futbol fent notar el vostre rebuig per aquestes primes desorbitades, i demanar que o bé les eliminin, o bé que siguin dedicades a causes socials en la seva totalitat. Podeu fer servir l'enllaç que copio a continuació o enviar un email a rfef@rfef.es.

4 comentaris:

Fina ha dit...

Hola Eduard,

sense comentaris, que tu ho has dit molt bé.

Mario Mata ha dit...

Eduard, estic amb tu (es nota que jo tampoc soc un fan del futbol? jejeje).
No només és criticable aquesta actuació, sino també la de milions que s'han gastat en preparar totes les infraestructures del Mundial, dinerals que podrien haver-se destinat a la prevenció del VIH i al tractament dels portadors del virus, però no, era molt "millor" invertit tot això en serveis de dubtosa utilitat social.
Estic segur que algunes persones han, i estant, treient un benefici del mundial (persones de carrer em refereixo) i que la imatge a nivell internacional d'Àfrica pot millorar aportant turisme futur al país. Esperem que hi hagi externalitats positives de tot això!
Una forta abraçada,
Mario
www.conconsciencia.com

Ally ha dit...

Ja ho pots ben dir! Tot plegat és un cúmul de despropòsits ... Vull pensar que els apassionats del futbol (al manco una majoria) i tot, ho troben un excés, sinó malament anam :(
No sé si aquest email que proposes pot fer cap efecte, però vaja, per intentar-ho tampoc perdem res ...

Edu ha dit...

Gràcies Fina!

Hola Mario, tens tota la raó, l'altre tema és el dels milions destinats a infraestructures. Espero com tu dius que hi hagi algunes externalitats positives de tot això a mitjà o llarg termini.

Els emails Ally no serviran per res. Però em conformo amb emprenyar una mica, si en rebessin uns quants milers seria fantàstic, però el meu blog no té tan poder de convocatòria :)

Salut!