12 de març 2010

MOMA Highlights

Tinc pendents unes quantes ressenyes de llibres llegits, a veure si les vaig escrivint els propers dies. Començo per MOMA Highlights (The Museum of Modern Art, 2004) que vaig comprar al MOMA de Nova York. Es tracta d’un llibre que comenta 350 obres de les més representatives de la col·lecció del museu.

El volum té una introducció curta però molt interessant de
Glenn D. Lowry ―l’actual director del museu―, i tota la resta està dedicada a les 350 obres seleccionades. L’edició està molt cuidada, per suposat amb fotografies a color, i farà les delícies de qualsevol amant de l’art modern o de qualsevol fan del museu (que n’hi ha molts).

La veritat és que el museu, com és evident, es mereix molt més una ressenya que no pas el llibre en sí mateix, però aquesta m’ocuparia tant de temps que de moment ho deixaré per més endavant. Del museu només us diré que és una visita obligatòria si aneu a NYC, i que si no teniu temps de veure’l tot, us centreu en les plantes 4 i 5 (pintura i esculptura 1880s-1940s), que són senzillament espectaculars.


Del llibre, que tant pot ser de consulta com per llegir-lo sencer, us recomano els comentaris d’algunes de les meves obres preferides:
El banyista de Cézanne, La gitana dormida de Rosseau, La nit estrellada de Van Gogh, La dansa de Matisse, Els nenúfars de Monet, Les demoiselles d’Avignon de Picasso, Brodway Boogie Woogie de Mondrian, l’impressionant Número 31 de Pollock, la Noia amb pilota de Lichtenstein (portada del llibre), o les famosíssimes Llaunes de sopa Campbell de Warhol.

La llista seria immensa. Destaco també altres noms que m’encanten: Gauguin, Toulouse-Lautrec, Degas, Modigliani, Munch, Klimt, Schiele, Kandinsky, Braque, de Chirico, Magritte, Paul Klee, Giacometti, Frida Kahlo, de Kooning, Barnet Newman, Rothko, Francis Bacon, Motherwell. Com veureu jo tinc una clara preferència per la pintura, però tant al museu com al llibre podreu trobar escultura, fotografia, cinema, arquitectura…


Dels artistes propers que podem trobar a les parets del MOMA, em venen tres noms al cap: Tàpies, Miró i Dalí. D’aquest últim es pot veure un dels seus quadres més famosos,
La persistència de la memòria, també comentat al llibre.

En resum, si us agrada l’art hi teniu l’ocasió, aneu al MOMA, i si al pagar l’entrada afegiu uns pocs dòlars més, tindreu també aquest llibre que és un molt bon record.

3 comentaris:

Clidice ha dit...

el MOMA de NY ha de ser com per quedar-s'hi a viure :)

Ally ha dit...

Jo també he estat al MOMA de NY :-) Ostres, fa tants d'anys! De fet també he estat a les torres bessones vegent com els helicòpters volaven per sota :-) Bé, tot i que no tenc la traça que ja he vist que tens per pintar, a mi també em va agradar molt, especialment La nit estrellada de Van Gogh que no havíem pogut veure al Museu Van Gogh d'Amsterdam (amb la qual cosa quedes decebut, si no t'han advertit prèviament). M'agrada també Mondrian, Munch, Kandinsky, Klimt, ... Carai, ara he recordat que a la tenda (molt xula) vaig comprar un regal pel meu pare (morí l'any passat).
Dius que l'escultura no és el teu fort? Doncs si encara no has anat al Museu Rodin de Paris, és molt recomanable, petitet i molt assequible, amb obres tan emblemàtiques com Le Besier, Le Pensier i Les Burgeois de Calais (tot i que amb això de les escultures hi ha còpies autoritzades arreu del món).

Edu ha dit...

Clídice, per viure-hi per sempre no, però uns quants dies i tant :)

La botiga del MOMA està molt bé Alícia. Miraré de fer-te cas amb això del Museu Rodin!

Salut!