4 de març 2010

El cel dins la memòria

Vaig aconseguir un exemplar d’El cel dins la memòria de Miquel Mas Ferrà (Proa, 2008) gràcies a un dels concursos que organitzen al blog del programa L’hora del lector del Canal 33. Així que des d’aquí moltes gràcies.

La història gira al voltant de
Lleonard Cabestrany, un directiu de banca que veu com la seva vida estable i segura es precipita al buit sobtadament. Per diferents circumstàncies, i fugint de la seva vida anterior, Lleonard acaba vivint en una ciutat de l’Europa central, treballant de forma il·legal amb els sense papers. En aquest punt, el llibre comença una trama que gira en una espiral ascendent on es barregen organitzacions clandestines, terrorisme, xenofòbia, immigració i conspiracions.

Llegir-lo aquests dies en que les vaques magres estan despertant tanta xenofòbia al nostre país ha estat una experiència interessant. Tot i això, la veritat és que la història no és gaire creïble, ni tampoc crec que l’autor volgués que ho fos. Costa arribar al missatge que vol donar l’autor, si és que n’hi ha algun.


Pel meu gust la prosa és una mica massa recarregada. Està bé que Mas Ferrà sigui generós en el lèxic, sobretot mirant els volums que triomfen actualment a les llibreries, però a vegades les seves construccions cansen i fan perdre credibilitat al narrador. En tot cas, és una mirada original que s’agraeix en la literatura catalana contemporània. La novel·la enganxa i fa reflexionar, això per si sol ja és un gran èxit. El llibre per cert, va obtenir el
Premi Ciutat de Palma 2007.

1 comentari:

marc ha dit...

El vaig llegir i també el recomano! Està molt bé!