1 de març 2010

Cooperació 2.0 a Gijón

Estic a Gijón participant al III Encuentro Internacional de TIC en la Cooperación para el Desarrollo.

El primer matí ha estat molt interessant. La ponència marc l’ha fet Kagiso Chikane, que ha parlat dels projectes i iniciatives TIC que realitza el Meraka Institute de Sudàfrica. Ha ofert un resum de com promouen el desenvolupament econòmic i social del seu país a través d’una recerca i innovació basada en les necessitats reals de les comunitats, tot dissenyant productes i serveis que fan servir les TIC com a mitjà.


Després hi ha hagut una taula sobre casos d’exit en l’ús innovador de les TIC des de i per al sud, moderada per Paco Prieto. Daniel Annerose ha parlat de com fer servir el mòbils per millorar les condicions de vida dels agricultors senegalesos. Després Bright Simons ha explicat una altra iniciativa que també fa servir els mòbils, però en aquest cas per protegir als africans del consum de medicaments falsos (una tercera part dels medicaments a l’Àfrica són falsificacions sovint molt perjudicials per a la salut). Finalment Juliana Rotich ha parlat de Ushahidi, un projecte molt interessant que jo ja coneixia. Es tracta d’una web que en un inici es va crear per a mapejar els incidents violents durant la crisi post-electoral a Kenia, però que ha anat evolucionant i millorant, i ara es fa servir per visialitzar dades i informació sobre el terreny de països que pateixen algun moment de crisi. Per exemple només 4 hores després del terratrèmol d’Haití ja tenien un mapa amb les informacions geolocalitzades que anava enviant la gent des d’allà, informació que es converteix en vital per als equips de rescat i ajuda humanitària. És el concepte de crowdsourcing crisis information.


La següent taula era sobre nous models de cooperació, en concret sobre aliances público-privades per al desenvolupament. L’ha moderat Carlos Mataix i hi han participat Carlos Botella, Raul Zambrano, Santiago Porto i Brian González. Ha estat la taula que ha generat més debat i més polèmica. De fet hi han hagut tantes preguntes i comentaris que no s’ha pogut donar la paraula a tothom que volia intervenir. S’han escoltat algunes reflexions molt interessants sobre el paper de les empreses en la cooperació, sobre el concepte d’empresa social, sobre la necessitat de tenir en compte el cooperativisme en aquests debats, sobre si la responsabilitat social corporativa de les empreses és real o només marketing, sobre el lucre, la filantropia, i un llarg etcètera.


L’event està molt ben organitzat. Bona feina per part de la Fundació CTIC. I l’entorn és fantàstic: al LABoral Centro de Arte y Creación Industrial de Gijón.


Si feu servir twitter podeu fer una ullada al tag #coop20 per tal d’anar seguint la trobada.