15 de febr. 2010

L’impost Robin Hood


The Robin Hood Tax és una campanya llançada al Regne Unit que proposa un petit impost aplicat a totes les transaccions que realitzen les entitats financeres entre sí. Amb una taxa de només un 0,05% sobre aquestes transaccions, es generarien milers de milions que es podrien utilitzar per combatre la pobresa dins i fora d’Europa, o per intentar frenar el cambi climàtic. Alguns càlculs diuen que es generarien fons suficients per paliar els efectes de la crisi econòmica tant als països en vies de desenvolupament, com als països desenvolupats on es genera l’intercanvi.


La iniciativa, defensada per gent com el Premi Nobel d’Economia Joseph Stiglitz, no és res de nou de fet. A mi em recorda a la Taxa Tobin, de la que s'ha parlat durant molts anys: un hipotètic impost sobre els intercanvis de divises proposat per James Tobin al 1971. Els moviments alter-globalitzadors l’han defensat esgrimint que reduïria els moviments financers especulatius, i que els ingressos podrien ser utilitzats per combatre la pobresa.

A mi no em sembla gens mala idea. Sens dubte no és cap remei perfecte, ni la solució a tots els problemes, però podria ser un avenç important.

Espero que l’impost Robin Hood tingui més sort que la Taxa Tobin. Però si hem d’esperar que els bancs ho acceptin, llavors ho tenim clar. Una iniciativa així només tindria èxit amb una forta pressió social, i ara per ara, siguem realistes, la gent sembla més interessada en coses com qui ha sortit de Gran Hermano.

3 comentaris:

elur ha dit...

Quanta raó que tens!

Si hem d'esperar que els bancs ens donin un 0,00000001% d'alguna cosa criarem malves tots plegats.

kweilan ha dit...

Alguna d'aquesta iniciatives haurien de tirar endavant!

Albert B. i R. ha dit...

Amb la d'ajudes públiques que han rebut alguns bancs no se'ls podria pressionar amb més força per a acceptar tal taxa?