15 de gen. 2010

Notícies sobre el terratrèmol a Haití

A Canalsolidari.org han activat una pàgina especial que recull diferents informacions sobre el terrible terratrèmol a Haití. Val la pena passar-hi per seguir la situació d'aquell país i per estar informat de com es pot col·laborar.

Llegint una de les notícies m'he assabentat que algunes entitats bancàries cobren comissions a les donacions per catàstrofes humanitàries. Em sembla bastant trist que els bancs i les caixes es lucrin d'aquesta manera, aprofitant-se de la generositat i l'altruisme ciutadà. Ja hi va haver molta polèmica sobre aquest fet després del tsunami del desembre del 2004.


Si algú té pensat fer alguna donació, aquí hi ha
una llista dels números de compte habilitats per les ONGs que treballen a Haití, també hi ha telèfons de contacte i emails. Si decidiu col·laborar, exigiu que us treguin la comissió.

També em resulten inquietants els comentaris que he llegit a diferents mitjans sobre l’excessiva militarització de l’ajut. A
Canalsolidari.org, en una entrevista a Francisco Rey Marcos, codirector de l’ Institut d’Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària, l'entrevistat diu:

Un dels primers punts preocupants que detectem és l’excessiva militarització de l’ajut. A Haití, on la Missió d’Estabilització de l’ONU (MINUSTAH) té mitjans i mandat per treballar en l’assistència després del desastre, s’han de potenciar aquests mitjans i els mitjans civils, tant d’organismes internacionals com d’ONG. Però el primer que ha fet Estats Units, per exemple, és enviar portaavions militars, com si Haití fos un barri més de Nova Orleans, quan Haití és un estat sobirà. Sobrecarregar el component militar és un error, com ja es va valorar després del tsunami asiàtic de 2004.

És de vital importància separar les funcions dels militars i la dels treballadors humanitaris. Els militars poden col·laborar, per exemple, en les tasques de desenrunament o amb la maquinària pesada que només tenen ells, però de les necessitats de la població, de la distribució de subministraments, etc., s’han d’encarregar els actors humanitaris.

2 comentaris:

Ferran ha dit...

Això d'Haití és una altra notícia horrorosa del nostre món. Edu, de vegades penso que hauriem d'emigrar a un altre planeta, tots plegats. Ja sé que el terratrèmol no és "culpa" de ningú, però tantes coses es fan tan malament, que una desgràcia com aquesta multiplica els seus terribles efectes per 10.000, en un país com Haití.

Aconseguirem fer un món just, algún dia, on tothom jugui amb les mateixes cartes?

Pobre gent.

Edu ha dit...

Amb les mateixes cartes segur que no Ferran, però em conformaria amb que les cartes fossin més semblants del que són ara!

Salut!