30 de gen. 2010

Catosfera 2010

Ahir i avui hi havien les jornades de la Catosfera a Granollers, dintre del programa del CDigital que també incloïa la Setmana Tecnològica.

Jo m’he arribat avui a granollers i he assistit a alguns dels debats/taules rodones. Com sempre, algunes cares conegudes, tot i que he vist menys
girosfèrics que en les anteriors edicions.

Com a curiositat diré que en un entorn ple de portàtils i mòbils d’última generació, he vist unes quantes
moleskines i blocs de notes. Sembla que com jo, molts pensen que encara no hi ha cap gadget tecnològic que substitueixi de forma eficient el paper i el bolígraf per prendre notes. Això sí, hi ha hagut molta activitat online (sobretot tweets) durant els debats, fent comentaris i preguntes als ponents, com és natural en un esdeveniment que vol ser 2.0. Si teniu ganes de veure els comentaris al Twitter, podeu fer una ullada al hashtag #cdigital2010.

El primer debat d’avui ha estat sobre
Cultura en temps de xarxes, i hi han participat la Teresa Fèrriz de LletrA, la Lucia Calvo del CCCB i la Conxa Rodà del Museu Picasso. Ha moderat el debat en Toni Ibañez. Casdascuna de les ponents ha parlat sobre com les seves respectives institucions han afrontat i afronten l’ús de la web 2.0 i de les xarxes socials en general. M’ha agradat el debat sobre si aquestes entitats han de mantenir una visió institucional dintre les xarxes, o si al contrari han d’apostar per potenciar les visions personals (twitter institucional o que hi hagi una firma al darrera?). Interessants especialment les intervencions de la Lucia Calvo.

Després he vist el debat sobre
El nou entorn dels mitjans: Comunicar entre l’abundància. Hi han partícipat Nacho Escolar (Escolar.net), Pau Llop (Bottup.com), Janquim (3Cat24.cat), i Albert Jordana (VOTV). Ha moderat la Sílvia Cobo. M’han agradat molts els comentaris i les idees d’en Janquim, especialment la seva frase “tornaré a comprar diaris quan deixin de publicar notícies”, fent referència a que les notícies ja les tenim, no necessitem per res el diari, el que volem és opinió, reportatges que aprofundeixin, etc. També destacaria l’experiència de Bottup d’en Pau Llop, molt interessant. A Nacho Escolar ja el tenim molt sentit, però ha fet algun comentari interessant sobre com separar la senyal del soroll en els comentaris i les contribucions mitjançant estratègies com el karma (estil meneame).

El tercer debat era sobre
Crisi, emprenedors i èxit, amb poca relació amb la Catosfera certament. Hi han participat Javier Martín (Loogic), Pau Garcia (EyeOS), Millán Berzosa (Comunitae) i un afegit a l’últim moment Carlos Blanco (ITnet). L’ha moderat el gironí Dídac Lee (Inspirit). Ha estat un debat divertit i amb moltes bromes i complicitats entre els ponents que ja estan farts de fer xerrades sobre emprenedoria. En quan a contingut no han tocat gaire el tema que en teoria debatien, com els ha recordat Marc Vidal. Moltes frases buides, de l’estil “l’important per emprendre és l’actitud”, també sobre la influència de la sort, sobre la relativa importància de la idea en el projecte, etc. Res de nou per qualsevol que hagi anat algun cop a una xerrada sobre emprenedoria. Això sí, moltes anècdotes divertides, com per exemple la del jove Pau Garcia, que va rebutjar una oferta que els van fer des de Twitter per fer servir la seva tecnologia (abans de que Twitter fos famós i del seu boom, clar). La Trina Milan també ha fet una contribució interessant, defensant que a l’administració pública també hi pot haver exemples d’emprenedoria, com per exemple n'hi ha en moltes escoles. De fet d'emprenedoria n’hi ha a tots els sectors (a diferents nivells clar), públics, privats, i també en el Tercer Sector. Em pregunto per què en aquests debats no es sol parlar mai de l’emprenedoria social.

Finalment el quart debat (últim al que he assistit) era
El catalanisme i l’empoderament ciutadà: una societat en xarxa. Estava moderat per Jordi Vilanova i hi han participat en Xavier Mir, en José Rodríguez, en Pere Aragonès, l’Agustí Esparducer i l’Àngel Colom. M’ha semblat el debat més fluix dels que he vist, no tinc gaire res a dir-hi. Però s’ha de mencionar que m’he perdut el torn de preguntes, i potser llavors el debat s’ha animat una mica.

3 comentaris:

Ferran ha dit...

Segur que ha estat interessant, en conjunt. El que no sé és si deveu haver escoltat alguna cosa realment novedosa, o si bàsicament s'han repetit els arguments que els 2.0 ja coneixem (com expliques que ha passat en el tercer debat).

Què t'ha semblat, en aquest sentit?

Trina Milan ha dit...

Edu,
gracies per l'esment de la meva intervenció; estic totalment d'acord amb tu, emprenedors públics, emprenedors socials també tenen paper i no se'n parla, per això vaig voler reivindicar-ho. Em va saber greu no saludar-te despres, una abraçada

Edu ha dit...

Ferran, suposo que idees noves poques, però els debats sobre cultura i sobre mitjans realment m'han fet reflexionar, i en els temps que corren això ja és molt! Crec que a tu com a periodista t'hagués agradat la taula de mitjans.

Trina, va ser una bona reivindicació :) Sobretot després que en Marc Vidal insistís tant en que no n'hi havia ni un, d'emprenedor a l'administració pública! A mi també em va saber greu no veure't després, després de dinar et vaig perdre de vista.

Salut!