10 de des. 2009

L’últim llibre d’Octavio Paz

Com ja vaig comentar, he estat llegint Vislumbres de la India d’Octavio Paz (Galaxia Gutemberg, 1997). És l’últim llibre que va escriure Octavio Paz, i ho va fer molts anys després d’haver viscut i treballat a l’Índia. Amb la perspectiva que li donava aquesta distància temporal, va escriure un assaig que és de veritat molt interessant.

El llibre repassa la història, la religió, l’art i el pensament indis, i és considerat el primer assaig modern sobre aquests temes escrit en espanyol.


Així com
Espiritualidad hindú de Panikkar, que vaig llegir fa poc, només el recomano als molt interessats en el tema de les religions a l´Índia, aquest llibre de Paz el recomano a tothom.

Molt fàcil de llegir i ple de reflexions profundes sobre aquesta amalgama de religions, llengües i tradicions que és l’Índia.


És curiós per exemple que a l’Índia no hi ha hagut historiadors fins a l’epoca moderna, fet que dificulta molt la tasca dels historiadors actuals, evidentment. Sembla que la raó és la seva especial percepció del temps, que ells entenen com a part de Maya, és a dir, aquesta il·lusió de la que hem de despertar per alliberar-nos. En canvi en altres cultures asiàtiques com la xinesa, el culte al passat sempre ha estat molt important, i per tant registrar-lo i mantenir-lo present era un deure.


El llibre acaba amb un apèndix que conté 25 epigrames. Són petits poemes que pertanyen a la poesia sànscrita clàssica (del segle IV al XII), que
Paz ha traduït a l’espanyol partint d’altres traduccions angleses i franceses. Aquí Paz es llueix, fent el millor que sap fer, poesia.
Las dos vías

¿Para qué tanta palabrería?

Sólo dos mundos valen la devoción de un hombre;

la juventud de una mujer de pechos generosos,

inflamada por el vino del ardiente deseo,

o la selva del anacoreta.

Bhartrihari

3 comentaris:

marrako ha dit...

Sembla interessant, me l'apunto!

Avui també he parlat d'un llibre que m'he llegit en que hi surt l'escola de Shanti Bhavan! ;)

Apali! Salut!

nimue ha dit...

Hola! he arribat al teu blog mirant els blogs que participem al blocaire invisible i et volia dir que em resulta molt interessant totes les coses que expliques!! Jo faig classes de secundària i a pesar de les moltes alegries que em dónen els meus alumnes sovint, hi ha vegades que voldria fer-los entendre com és la realitat escolar d'altres persones en altres llocs del món (des de l'any passat estic només amb els nens de l'aula d'acollida així que és tota una altra història... ;)

En fi, Octavio Paz... m'encanta com a poeta i no el conec tant com assagista. Crec que aquest el buscaré. Em sembla molt interessant! :)

Edu ha dit...

Ara me'l miraré Marc!

Hola Nimue, benvinguda al blog. L'aula d'acollida deu ser tot un repte. Fas una feina molt important!

Et recomano el llibre.

Salut!