2 d’oct. 2009

Palaus de sorra a Devarapalli

Avui un petit parèntesi divulgatiu. En el relat Preetha i Hobbes (Premi al millor relat curt en català dels III Jocs Florals del Katalanischer Salon de Berlin), hi ha un moment de la narració en que vaig mencionar els palaus de sorra de Devarapalli.

Doncs a la foto en podeu veure un. Són les immenses construccions de terra (algunes quasi tan altes com jo) que construeixen les termites pels camps d'aquesta àrea rural on em trobo ara mateix. Concretament la fotografia està presa al costat del Baldev Hospital, a mig camí entre Baliganapalli i Devarapalli.


Haig de reconèixer que aquests termiters em fascinen. Són una obra d'enginyeria impressionant. L'alçada, l'orientació i uns conductes de ventilació ajuden a regular la temperatura, fent que a dins sempre hi hagi una atmòsfera fresca. Tenen diferents cambres per diferents propòsits, i fins i tot tenen un hort on cultiven fongs. Les termites sembren, abonen, desparasiten i recol·lecten la seva collita. Així que si alguna enciclopèdia us diu que l'agricultura la va inventar l'home, és fals, milions d'anys abans les termites i les formigues se'ns van avançar.


Però tot això, tot i ser realment impressionant, no és el que més em fascina. El que em meravella és que són sistemes descentralitzats, on no hi ha cap mena de coordinació ni organització centralitzada. Tot els comportaments i patrons que observem "simplement" emergeixen de la interacció de milions de comportaments simples. És aquesta visió de la
Vida com a generadora d'ordre la que em fascina.

Per cert, que no és molt recomanable apropar-se als termiters (al menys a l'Índia), no per por a que us ataquin les termites, sinó perquè el termiters abandonats sovint són okupats per cobres i altres serps.


Per cert, que avui és
Gandhiji, és celebra l'aniversari de Gandhi. A l'Índia és un dia festiu, i veig que al Google se n'han recordat.

3 comentaris:

Clidice ha dit...

feliç aniversari de Ghandi. He vist termiters similars a l'Àfrica i tampoc m'he atrevit a apropar-m'hi, no costa res ser prudent :)

najoana ha dit...

realment curiós això que expliques dels termiters,la foto molt maca.Ara si poden tenir aquests hostes que dius,millor de lluny.....per això serveixen els zooms...............petons.

Edu ha dit...

Tens raó Clídice, més val prevenir :)

Els zoom sens dubte són molt útils!