15 d’oct. 2009

Diwali

El proper dissabte serà Diwali, una festa religiosa hindú que es celebra a l’Índia una vegada a l’any i que es coneguda com el “festival de les llums”. Tot i ser hindú, també es celebrada pels budistes, sijs, jainistes, musulmans i cristians. És una festivitat que agermana tota les religions de l’Índia.

Durant el Diwali la gent estrena roba nova, es comparteixen dolços y es llancen focs artificials. Les cases es netegen i s’adornen de forma especial. És una nit molt alegre on es solen fer regals a les persones properes i als familiars. A la nit s’obren les finestres i portes de les cases i en cada una d’elles es fa una ofrena de llum amb una llàntia d’oli o una vela.


La divinitat més venerada aquest dia és Lakshmi, la muller del déu Vishnú. La festa té lloc el quinzè dia de la quinzena fosca del mes de kārttika, que en el 2009 equival a dir el 17 d’octubre. Es commemoren dos aconteixements:

- La mort del dimoni Narakasura a mans de Krishna, amb l’alliberament de 16000 donzelles que aquest tenia captives.


- La tornada a la ciutat d’Ayodhyā del príncep Rāma, després de derrotar Rāvana, rei dels dimonis. Segons la llegenda, els habitants de la ciutat van omplir les muralles i els teulats amb llànties d’oli o veles per tal que Rāma pogués trobar el camí fàcilment. D’aquí la tradició d’encendre multitud de llums durant el Diwali.


El diumenge escriuré un post explicant el Diwali a Shanti Bhavan.


Font: Wikipedia


3 comentaris:

Sonia y Juan ha dit...

Hola Eduard.

Nosaltres celebrarem el Diwali el proper dissabte a Tarragona. Ho celebrarem amb els nostres amics indis al restaurant "Shri Ganesh". Tindrem un troç d'Índia a Tarragona.

Que ho passis molt bé i endavant amb la teva feina.

Sort.

najoana ha dit...

hola Eduard,em sembla ben interessant això que expliques i poder viure-ho "in situ" és tot un privilegi.Que ho disfrutis molt i ja ens ho explicaràs. Un petó.Cuida't.

Edu ha dit...

Hola Sonia i Juan, que bé poder celebrar el Diwali a Tarragona. Espero que vagi molt bé! Aquí la gent ja s'ha posat les seves millors gales, i aquest vespre/nit ho celebrarem.

Sí que és un privilegi viure-ho in situ. Petons a tota la família!