20 de set. 2009

Shivajinagar

Bangalore no és una ciutat especialment bonica, però l’àrea del voltant de l’hotel Kamat Mayura, potser per haver-la vist en repetides ocasions, m’agrada bastant.

Gairebé al davant de l’hotel hi ha un petit temple hindú dedicat a la deessa Lakshmi. Presenta la típica arquitectura dravidiana del sud de l’Índia, amb multitud de figures multicolors amuntegades al petit gopuram ―la torre piramidal sobre l’entrada―. Just al costat del temple hi ha la mesquita més vella de Bangalore, «Jumma Masjid», una immensa i sòbria construcció blanca amb algunes línies pintades de color verd. I girant la cantonada, un carrer més enllà, l’església de «Santa Maria», tota blanca, sobreixida d’arcs gòtics i d’agulles apuntant al cel. En pocs metres pots apreciar una amalgama de cultures quasi abrumadora. És un barri modest (a excepció de Commercial Street que és molt pijo), al bell mig de l’àrea de Shivajinagar, encara amb alguns carrerons sense asfaltar, ple de botiguetes, tendes i carros ambulants, que desborda vida per tots cantons.


Tot i la convivència tan propera de diferents religions, no es oro todo lo que reluce, i la veritat és que cada comunitat sol fer la seva vida, i no solen barrejar-se. Hi ha tolerància i respecte, però integració no ho tinc tan clar.


Per cert, em molesta veure burkas pel carrer. No l’usen totes les musulmanes, però a Bangalore se’n veuen bastantes que el fan servir. Obligades? Per decisió pròpia? No us ho sé respondre, les que l’usen no solen donar conversa als turistes precisament.